Cum își petrec românii timpul liber în ultimii ani?

0

Românii sunt firi sociabile, cărora le place să își petreacă majoritatea timpului liber în compania prietenilor. Aceasta este imaginea de ansamblu, valabilă de când existăm ca națiune.

Tabloul general este format, însă, dintr-un puzzle compus din foarte multe preocupări care depind de particularitățile fiecăruia. Felul în care își petrec românii timpul liber a reprezentat tema mai multor sondaje din ultimii ani.

Astfel, s-a constatat că, atunci când nu au altceva mai important de făcut, locuitorii țării noastre preferă să se plimbe în parc (66%), să se ducă la cumpărături (63%), să meargă în vizită (55%) și să iasă în oraș pentru a mânca sau pentru a bea ceva. Fiecare respondent a avut posibilitatea de a opta pentru mai multe variante de răspuns.

Alte activități punctate de participanții la sondaj sunt mersul la cinema (26%) și practicarea activităților sportive (23%).

Tinerii apreciază cel mai mult compania celorlalți

Nu mai puțin de 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au declarat că preferă să își petreacă timpul liber în compania apropiaților. Acest procentaj este integrat în cel generat de 62%. Dintre cei intervievați, 26% au spus că preferă să își împartă timpul liber între prieteni și activități individuale, în timp ce numai 12% se simt mai bine singuri.

În ceea ce privește cumpărăturile, sondajele au relevat o diferență destul de importantă între sexe, în sensul că 34% dintre femei comandă la primul impuls, față de 22% dintre bărbați. În același timp, persoanele cu vârste de peste 55 ani preferă să achiziționeze produse cu care sunt deja obișnuiți. Persoanele cu venituri peste medie, de peste 4500 RON, sunt cele mai deschise în a încerca gusturi noi (35% vs. 25%).

Imagine

Femeile investesc semnificativ mai mult timp decât bărbații în ritualuri de îngrijire personală acasă. De asemenea, ele sunt cele mai implicate în activitățile casnice (72% vs 57% bărbații). În total, 65% dintre români au declarat că acordă mai mult timp activităților „administrative” din locuință. În topul activităților de acasă mai sunt vizionarea de filme/ seriale (62%) și petrecerea timpului pe site-urile de socializare (60%).

Tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani obișnuiesc în mai mare măsură să se joace diverse jocuri (35% vs. 24% din totalul eșantionului pe care s-a bazat sondajul). Dezvoltarea tehnologiei a dus la un „boom” al jocurilor video, pe platforme precum Mr. Bit casino sau în rețea, într-un cerc de prieteni. Tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani preferă mai degrabă să asculte muzică (51% vs. 39% din eșantionul total) sau să comande mâncare online (31% vs. 25% din eșantionul trecut).

Hobby-uri pentru dezvoltarea personală

Un alt sondaj a arătat că românilor nu le ajung cele 24 de ore ale unei zile. Dacă ziua ar avea cu două ore în plus, 40% dintre români ar dori să doarmă mai mult, în timp ce aproximativ 33% ar opta pentru activităţi recreative, precum plimbările în natură sau cititul.

Într-un chestionar care se referă strict la hobby-uri, 19% dintre respondenţi au menționat că activitățile pe care le aleg au scopuri de dezvoltare personală, iar 17% considerat că hobby-urile alese îi ajută să schimbe în bine lumea din jurul lor şi să se simtă utili. Aproximativ 15% dintre români susţin că practică hobby-uri pentru a se binedispune şi pentru a alunga stresul.

Sursa: Realitatea Star

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.