Pericolul ascuns din cea mai populară pastilă pe care românii o consumă când sunt răciți

0

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt simptomele care apar în cazul intoxicației cu una dintre cele mai populare pastile din România și măsurile care trebuie luate urgent astfel încât starea pacientului să nu se agraveze brusc.

”10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Atenție părinți și bunici. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depășită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minimum 4 ore între două administrări și a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. 

Doi copii au ajuns la urgențe în stare gravă după ce părinții le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulți. Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală iar unul din ei nu a mai putut fi salvat. 

Rețineți

1. Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza. 

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. 

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al: 

a) febrei și al 

b) durerilor ușoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării. 

4. Reacțiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea: 

a) Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.  

b) Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.  

c) Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului. 

5. Copilul nu este un adult în miniatură (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la copiii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).  

6. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult. 

Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicație accidentală)

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice!

2. Pacienții trebuie spitalizați! 

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric. 

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greață, vărsături, anorexie și dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie și este manifestă după 2-4 zile. 

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale. 

Doze și mod de administrare uzuale

a) Adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani:  

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.  

Doza maximă recomandată pentru adulți este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi. 

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:  

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore. 

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.  

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.  

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru pe o rețea socială. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.