Depresia mascată: iată 7 simptome puțin cunoscute, potrivit unui psiholog

0

Depresia nu este întotdeauna vizibilă și uneori poate fi ascunsă sub semne discrete. Psihologul Amélia Lobbé, citat de Femme Actuelle, explică într-o postare pe Instagram ce este depresia mascată și care sunt cele șapte simptome cheie de luat în considerare.

Mult mai mult decât o simplă „depresie” sau tristețe temporară, depresia este o boală psihologică obișnuită, care, prin tulburările sale de dispoziție, perturbă grav viața de zi cu zi. Persoanele cu depresie au o viziune pesimistă asupra lumii și asupra lor și, de obicei, nu pot face față singure. Totuși, așa cum subliniază Amélia Lobbé, psiholog, cunoscută și sub pseudonimul @amelia.psychologue pe rețelele de socializare, „se întâmplă ca depresia să nu corespundă întotdeauna cu ideea pe care o avem despre ea și să se manifeste în diferite moduri.” Pentru a înțelege pe deplin situația, expertul a dezvăluit șapte posibile simptome ale depresiei mascate.

Depresia mascataă: 7 simptome greu de detectat

Simptomele depresiei sunt numeroase. Ele se manifestă în moduri diferite la persoanele care suferă de ele. În plus, unele sunt mai greu de detectat, iată-le!

Depresie „zâmbitoare”

Unii oameni își ascund uneori depresia cu un zâmbet. Potrivit psihologului, „persoana suferă în interior, dar nu își manifestă simptomele și suferința morală în ochii celorlalți”. După cum explică expertul, acest mod de a gestiona depresia poate fi adoptat din diferite motive: pentru că persoana deprimată nu vrea să se prăbușească, pentru că nu este pregătită să accepte că nu îi va merge bine sau pentru că se simte mai bine înconjurată de oameni. În acest scenariu, ea se comportă de parcă totul ar fi bine, merge la muncă și pare fericită, în formă, energică și încrezătoare. În plus, „această supraadaptare este costisitoare și accentuează sentimentul de a fi singur în fața suferinței morale”.

Tulburări fizice și somatice

„Tulburările musculo-scheletice, tulburările digestive, infecțiile repetate din cauza scăderii sistemului imunitar, pot ascunde depresie”, dezvăluie psihologul. Pentru că „stresul și anxietatea au un impact asupra inflamației din organism și asupra apărării imune, iar depresia provoacă o contracție a anumitor zone ale creierului”.

Utilizarea neobișnuită de alcool sau droguri

Consumul de alcool sau droguri brusc și regulat poate fi un semn de depresie. Potrivit specialistului, „aceste substanțe care servesc drept „anxiolitice” întăresc nefericirea”.

O schimbare bruscă în cazul greutății

Pierderea în greutate sau îngrășarea foarte rapidă nu este niciodată un semn bun. După cum explică psihologul, pierderea a 10 kg în 2 luni nu este normală și poate avea repercusiuni periculoase asupra sănătății. Acesta poate fi un simptom al depresiei. Prin urmare, trebuie să fiți foarte vigilenți și să consultați un medic.

Un sentiment constant de furie

Suferi de depresie? Să știi că nu ești singur. Într-adevăr, potrivit Inserm, 1 din 5 persoane a suferit sau va suferi de depresie în timpul vieții. În postarea sa, psihologul indică faptul că această tulburare se poate „manifesta sub formă de furie, iritabilitate, agresivitate și comportament violent, autodistructiv”. Așadar, dacă cineva din jurul tău își schimbă brusc comportamentul și pare iritat sau pe punctul de a exploda, reține că acest lucru poate ascunde un disconfort profund.

Lipsa somnului și oboseală

„Insomnia și epuizarea pot dezvălui în mod evident o depresie severă”, spune expertul. Într-adevăr, depresia și somnul precar sunt strâns legate. Foarte des, problemele cu insomnia și trezirea noaptea sunt simptome ale unui episod depresiv. Acest lucru duce la oboseală și dificultăți de concentrare. În schimb, unele persoane depresive suferă de hipersomnie. Deci, au nevoie constant să doarmă.

Anxietate 

Anxietatea este foarte adesea corelată cu simptomele depresive. Este un sentiment de îngrijorare și anxietate resimțit de toate ființele umane. Cu toate acestea, este dezactivator atunci când este cronic. Acesta este un simptom major al depresiei.

Dacă te confrunți cu depresie, nu ezita să consulți un medic sau un psiholog care te va putea ajuta cel mai bine să depășești această tulburare.

 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.