Care sunt materialele vestimentare de evitat ca să nu-ți fie frig în această iarnă

0

Într-un moment în care mercurul din termometre scade drastic, este mai bine să vă îmbrăcați pentru a evita frigul. Și pentru asta ne bazăm pe materialele potrivite. 

Țara noastră se confruntă în prezent cu o perioadă rece și temperaturi scăzute. Pentru a ne feri de frig, ne-am scos cele mai calduroase haine și accesorii din dulap, începând cu puloverele din tricot, jachetele din tweed și chiar și cele mai frumoase eșarfe ale noastre. Dar uneori, în ciuda diferitelor straturi de îmbrăcăminte pe care le acumulăm, uneori se întâmplă să nu fie suficient. Și da, stratificarea pieselor este bună, dar acumularea materialelor potrivite este mai bună! 

Într-adevăr, anumite țesături sunt cunoscute pentru că rețin căldura, fiind în același timp suficient de respirabile pentru a nu reține umiditatea creată de corpul nostru. În general, acestea sunt fibre naturale precum lâna, lâna de alpaca și lâna merinos, catifeaua sau cașmirul.

Ghid textil: ce materiale vestimentare sunt de evitat iarna?

De multe ori avem impresia că prin stratificarea unui tricou cu mânecă lungă cu un pulover tricotat și o jachetă lungă, ne va fi cald. Ei bine, nu neapărat! Mai degrabă, depinde de materialele de îmbrăcăminte pe care le-ai ales. De fapt, unele țesături au dificultăți în absorbția umezelii și nu rețin căldura în mod corespunzător. „Toate fibrele sintetice, adică poliester, poliamidă, nailon… sunt fibre care nu sunt călduroase”, indică un expert în know-how textil, potrivit Femme Actuelle. Aceste haine, oricât de frumoase ar fi, nu sunt aliații tăi cei mai buni pentru a face față temperaturilor scăzute.

Poliester

Poliesterul nu este o țesătură respirabilă. Pe de altă parte, vom putea apela mai mult la acest material pentru „îmbrăcăminte exterioară, în special paltoane și jachete, deoarece majoritatea sunt din fibre sintetice și sunt hidrofuge și, prin urmare, impermeabile”, explică specialistul. Dacă vă întrebați de ce jacheta de puf vă ține de cald, aflați că este căptușită, cu fibre animale sau sintetice.

Poliamidă și nailon

Aceste țesături sunt derivate din petrol, care sunt utilizate pe scară largă de către brandurile de fast fashion în special (și foarte poluante). „Materialele sintetice vă vor menține cald, dar vă vor face să transpirați mai mult”, explică expertul. Prin urmare, este recomandat să nu alegeți îmbrăcăminte din poliamidă sau nailon pentru iarnă.

Vâscoză, lyocell și tencel

„Acestea sunt așa-numitele fibre artificiale”, ne spune Thibault Ledunois. Aceste materiale sunt destul de călduroase, dar sunt mai puțin termoreglatoare. Aceste țesături sunt, însă, interesante în anumite condiții: „când sunt folosite pentru produse tehnice sau îmbrăcăminte de iarnă”, precizează expertul. Deși sunt foarte confortabile de purtat, nu sunt absorbante. De asemenea, este un material care favorizează transpirația, așa că nu este recomandat să purtați îmbrăcăminte din viscoză, lyocell și tencel iarna.

In și cânepă

Aceste materiale sunt rezistente dar în general nu sunt călduroase. Acesta este motivul pentru care sunt adesea asociate cu hainele de vară. „Nu sunt recunoscute în mod special pentru virtuțile lor termoreglatoare”, adaugă Thibault Ledunois. Totuși, tot mai multe branduri lansează haine de iarnă din in.

Bumbacul

Bumbacul se găsește în principal în tricouri, hanorace și blugi. „Nu este un material deosebit de călduros”, explică Thibault Ledunois. Pe de altă parte, acest material are avantajul de a fi confortabil, absorbant si nu te face sa transpiri foarte mult. Prin urmare, bumbacul este adesea folosit pe sub cămăși de către bărbați, indică specialistul în textile. Bumbacul nu reglează temperatura, dar este o alternativă bună pentru lenjeria noastră și articolele care sunt în contact direct cu pielea.

Mătasea

Acest material natural nu este potrivit pentru îmbrăcămintea de iarnă. Într-adevăr, după cum ne spune expertul în textile, „nu este în mod special o țesătură termoreglatoare”. Alege acest material pentru garderoba ta de primăvară și vară.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.