Aeroportul din România unde pasagerii nu mai trebuie să scoată lichidele şi electronicele din bagajul de mână

0
aeroport

Aeroportul din Cluj este primul aeroport din România în care pasagerii nu vor mai trebui să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării dintre aeroportul „Avram Iancu” din Cluj, Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații și Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Controlul de securitate pe aeroport este efectuat de Brigada Antitero din cadrul SRI.

Se poate trece cu lichide în bagajul de mână în cantități mari

Conducerea aeroportului informează că această măsură vine ca urmare a achiziționării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată și rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de așteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate.

„Începând de astăzi, pasagerii pot să își ducă apă, suc sau orice alt lichid cu ei și să nu mai fie nevoiți să le cumpere din aeroport, unde sunt foarte scumpe. Este o realizare foarte mare. Nu există limită de cantitate. Asta se aplică și în cazul cremelor sau a parfumurilor”, a declarat directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, potrivit Ziua de Cluj.

De asemenea, au fost cumpărate și echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziționate cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și au fost în valoare de 42,39 milioane de lei, din care 28,16 milioane din fonduri europene.

Electronicele nu mai trebuie scoase la verificare

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj a obținut fonduri nerambursabile și a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru situații de urgență (2 autospeciale PSI, o autospecială de intervenție rapidă, 100 de tărgi pat, 10 costume aluminizate și 4 defibrilatoare medicale. Valoare totală a contractului este de 7.7 milioane lei.

Referitor la dezvoltarea infrastructurii, aeroportul din Cluj a semnat un nou contract de finanțare din fonduri europene pentru construirea unei noi platforme cu 4 locuri de staționare a aeronavelor. Valoarea proiectului este de 31,2 mil. lei.

„Estimăm pentru anul 2023 un număr de 3 milioane de pasageri, de aceea ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii. În urmă cu două zile au devenit operaționale cele două căi de rulare, Hotel și India, care face parte din proiectul Calea de rulare paralelă cu pista, finanțat din fonduri nerambursabile. Valoarea proiectului este de 63,9 mil. lei din care peste 23 de milioane sunt de la Uniunea Europeană și de la Bugetul de Stat”, a mai precizat directorul aeroportului.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.