Tulburarea care afectează persoanele peste 50 de ani infectate cu Covid (chiar și cu o formă ușoară)

0
covid-19

Un nou studiu arată că seniorii afectați de virusul Sars-Cov-2 au abilitățile fizice și motorii diminuate.

Știm că spitalizarea cauzată de o infecție cu coronavirus nu este lipsită de consecințe asupra sănătății pacienților, care sunt adesea în vârstă. Astfel, un studiu Inserm publicat în primăvara anului trecut a arătat că 60% dintre pacienții internați prezintă cel puțin un simptom timp de trei până la șase luni. Dar s-ar putea ca formele mai ușoare ale bolii, care nu necesită tratament medical, să lase sechele? Aceasta este ceea ce unii cercetători par să sugereze.

Cel mai recent studiu, realizat de oamenii de știință canadieni, arată că persoanele de peste 50 de ani care au contractat o formă ușoară până la moderată de Covid-19 sunt mai expuse riscului de a-și vedea abilitățile fizice și mobilitatea deteriorate. Descoperirile lor sunt publicate în jurnalul JAMA.

Peste 24.000 de canadieni cu vârsta de peste 50 de ani au fost urmăriți timp de nouă luni, timp în care li s-a cerut să completeze în mod regulat un chestionar de sănătate pentru a determina efectul bolii asupra mobilității lor. Ei și-au evaluat astfel posibilele dificultăți de a se ridica de pe scaun, capacitatea lor de a urca sau coborî scările fără ajutor, de a ieși la plimbare prin jurul casei, de a practica o activitate sportivă sau chiar au observat modificări în capacitatea lor de a se deplasa în casă și modul în care își realizează sarcinile casnice.

„Am descoperit că și persoanele cu o formă ușoară până la moderată de Covid-19 au experimentat modificări ale mobilității și funcției fizice”, spune Dr. Kirkland, coautor al articolului.

Potrivit rezultatelor lor, pacienții afectați de virus au avut aproape de două ori mai multe șanse să-și vadă mobilitatea și funcția fizică înrăutățite. Riscul a fost și mai mare în rândul celor mai în vârstă, cu un stil de viață mai lent sau deja prezentând boli cronice.

Efectele negative ale Covid ar putea, așadar, conform acestui studiu, să afecteze mult mai mulți seniori decât credem. Și încurajează medicii și pacienții să fie atenți la orice schimbare semnificativă după boală, pentru a stabili îngrijiri adecvate pentru a-și recupera rapid abilitățile fizice și motorii.

sursa

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.