Tradiții și obiceiuri în ziua de Dragobete

0
Dragobete

Ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie, în calendarul popular această zi marchează începutul vremii frumoase, a primăverii, a renașterii naturii.

Oamenii se înseninează și lasă în urmă frigul și urâtul de peste iarnă.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Dragobete

În unele zone ale țării există obiceiul ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în haine curate, de sărbătoare, și să pornească la cules de ghiocei și viorele pe care să le așeze ulterior la icoane.

La întoarcere fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă. De își prind aleasa, aceștia îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala “Dragobetele sărută fetele”.

Dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot timpul anului nu va fi iubită de nici un băiat.

În alte zone, în ziua de Dragobete, tinerii își crestau pe braț o formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați și surori de cruce. Fiecare tânăr are grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă singur, deoarece asta ar reprezenta un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg restul anului, scrie traditii-superstitii.ro.

Superstiții în ziua de Dragobete pentru bunul mers al vieții

Dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui;

Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău;

În ziua de Dragobete se începe orice lucru, că merge cu spor. Se scutură, se așează în casă ca să vină binele și averea, să se întoarcă la casă;

De la Dragobete, cap de primăvară, se aprinde prin casă rădăcină de iarbă mare, pe care o vând țigăncile în șiruri și ține până după Mucenici.

La Dragobete femeile de la țară, ca să nu prindă soarele pe copii lor, le leagă de gât un șnur din arnici roșu, împletit cu bumbac alb;

Dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului.

Superstiții în ziua de Dragobete legate de vreme

Dacă n-a fost brumă până la Dragobete, atunci nu va fi nici curând;

Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara e devreme și va fi una frumoasă, informează ziare.com.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.