Top 10 legume sănătoase de vară

0
legume

Bogate în arome, nutrienți buni și vitamine specifice, ce motive mai bune ai ca să consumi legume în această vară? Ar fi într-adevăr o mare eroare de dietă (și de gust) să le ratezi.

Vinetele: stres antioxidant

Cu cât coaja ei tinde să fie mai închisă, cu atât incorporează mai mult acid fenolic, antociani și nasunin, antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ, un adevărat accelerator al bolilor cardiovasculare. Are și un conținut scăzut de calorii (32 kcal/100 g). Pregătește-o la abur sau la grătar.

Ciuperci: o legumă proteică

Sărace în calorii, bogate în apă și fibre, ciupercile au multe avantaje, dintre care unul semnificativ: nivelul proteic este mai mare decât cel al altor legume proaspete.

Ardeiul gras : o mină de vitamina C

O porție de 100 g conține 126 mg de vitamina C, care acoperă mai mult decât necesarul zilnic recomandat. Adio oboseală și imunitate scăzută! Conținutul de vitamina C este aproape de două ori mai mare într-un ardei roșu decât într-un ardei verde sau galben.

Dovlecel: regina luminii

Cu 16 kcal/100 g, dovlecelul este leguma de slăbit prin excelență, cu condiția să nu o prăjiți sau să o consumați cu umpluturi prea grase! De asemenea, are proprietăți anti-retenție de apă datorită conținutului de fibre, vitaminei C și potasiu diuretic.

Fasole verde: stomac delicat

Chiar și sistemele digestive sensibile tolerează fibrele sale blânde.

Anghinarea: partenerul de detoxifiere

Are cinarină – un antioxidant care stimulează vezica biliară și eliminarea toxinelor – și potasiu, care are efect diuretic, participă activ la detoxifierea ficatului, a sistemului digestiv și a retenției de apă.

Fenicul: promovează sațietatea

Fibrele sale abundente se umflă în stomac și reduc foamea. Cu toate acestea, poate provoca balonare la persoanele sensibile la anumite zaharuri: oligozaharidele pe care le conține au o tendință nefericită de a fermenta în intestin.

Castravete: cel mai hidratant

Este o legumă răcoritoare datorită conținutul său de apă – 95%, un nivel care face posibilă compensarea pierderilor de apă ale organismului în cazul temperaturilor ridicate sau în timpul activităților sportive. Cu 16 kcal/100 g, aproape că poate fi consumat în exces în salate.

Măcriș: luptă împotriva AMD

Bogat în antioxidanți (luteină și zeaxantina), la fel ca spanacul, varza de Bruxelles, varza kale, salata verde, broccoli, are un anumit efect în prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă. Aceste substanțe joacă, de asemenea, un rol important în apărarea ochiului împotriva razelor UV prin filtrarea în special a luminii albastre, care este dăunătoare ochilor și în special retinei.

Usturoiul: anti-infecții și anticancer

Mulți oameni de știință sunt interesați de acest condiment, mic, dar puternic, pe care îl consideră și un aliment sănătos. Consumat în mod regulat, purifică organismul datorită acțiunii sale antibacteriene, efectului vermifug și antiparazitar. Dar beneficiile sale cardiovasculare prezintă un interes mai mare pentru cercetare: este astfel în topul alimentelor recomandate de Asociația Americană a Inimii, datorită proprietăților sale de protecție a inimii. Este bogat în antioxidanți (flavonoide, polifenoli, seleniu), dar și în anticoagulante care stimulează circulația sângelui, previn formarea cheagurilor și care ar avea și capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău din sânge.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.