Recensământ 2022 | Cum se completează chestionarul

0
recensamant

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie. Recensământul populației din 2021 / 2022 din România va fi efectuat de către Institutul Național de Statistică în anul 2022 și va urmări evoluția față de recensământul din 2011 în parametrii demografici, social-economici, etnici și confesionali.

Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial. Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, recensamantromania.ro, care va putea fi accesată de pe orice dispozitiv.

Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Chestionarul de recensământ are două secţiuni: una pentru recenzarea locuinţei şi o secţiune pentru recenzarea persoanei. Conținutul chestionarului de recensământ corespunde chestionarului-martor în formă tipărită, reglementat la Anexa 1 a HG 143 din 2022.

Documentul poate fi văzut AICI

Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare

  • Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă.
  • Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului.
  • Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.
  • Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.
  • În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice
  • Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:
  • persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
  • persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ;
  • la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”

Zi liberă pentru românii care se autorecenzează

Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată.

Cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei. Cine se autorecenzează va fi răsplătit cu o zi liberă.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here