Putem bea apă în timp ce mâncăm? Iată ce spun specialiștii!

0
apa

Se spune adesea că este interzis să mănânci și să bei în același timp. Unii experți explică că apa ne diluează acidul din stomac. Alții cred că acest lucru ne îngrașă. Și unii oameni chiar cred că apa împinge alimentele nedigerate din stomac! Apa obișnuită poate fi atât de dăunătoare pentru noi?

Ce se întâmplă cu mâncarea și apa din stomac?

Procesul de digestie începe exact atunci când ne gândim la viitoarea noastră masă: saliva este produsă în gură. Când mestecăm alimente, o amestecăm cu saliva care conține enzimele necesare digestiei. Apoi, alimentele înmuiate intră în stomacul nostru, unde se amestecă cu acidul din stomac. În medie, stomacul are nevoie de 4 ore pentru a digera alimentele înainte de a le transforma în lichid sau chim. Chimul merge mai departe în intestin, unde oferă toți nutrienții organismului.

Apa nu rămâne mult timp în stomac. Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca stomacul să miște câțiva mililitri de apă. Deci, dacă bei în timp ce mănânci, apa nu stă în stomac. Trece foarte repede prin alimentele mestecate, o hidratează și iese rapid din stomac.

Lichidele nu scad aciditatea.

Corpul nostru este un sistem complicat, dar foarte bine reglat. Dacă stomacul „simte” că nu poate digera ceva, produce mai multe enzime și crește aciditatea lichidului din interior. Chiar dacă bei un pahar de apă, aceasta nu va influența nivelul de aciditate. Apropo, apa intră în stomac și odată cu mâncarea. De exemplu, în medie, o portocală este formată din 86% apă. Studiile au arătat că unele alimente pot scădea nivelul de aciditate din stomacul nostru, dar revine la normal foarte repede.

Lichidele nu influențează viteza digestiei.

Nu există studii care să demonstreze ideea greșită că lichidul împinge alimentele solide în intestin înainte de a fi digerate complet. Oamenii de știință susțin că lichidul părăsește organismul mai repede decât alimentele solide, dar nu influențează viteza digestiei.

Deci, putem bea în timp ce mâncăm?

Dacă bei în timp ce mănânci, nu îți vei face niciun rău. Dimpotrivă, apa ajută la înmuierea alimentelor solide. Dar nu bea înainte de a înghiți mâncarea – ar trebui să existe suficientă salivă în alimente care să conțină enzimele necesare.

Există anumite avantaje să bei în timp ce mănânci. Cercetările arată că atunci când o persoană face pauze scurte pentru a bea apă, încetinește procesul de alimentație. Drept urmare, oamenii mănâncă mai puțin, ceea ce este bine. Dacă ești obișnuit să bei ceai cu mâncare în loc de apă, nu este nimic în neregulă cu asta. Cercetările arată că nu există nicio diferență în nivelurile de aciditate după ce ai băut ceai sau apă.

Temperatura apei pe care o bei nu influențează viteza de digestie sau numărul de nutrienți pe care îi primiți. Stomacul poate încălzi sau răci alimentele la nivelul necesar.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.