Prima ţară din Europa în care a fost legalizat concendiul menstrual

0

În Spania a intrat în vigoare joi legea privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul dreptul femeilor la concediu în perioada de ciclu menstrual.

Propusă de Ministerul pentru egalitatea de gen, la iniţiativa guvernului de stânga, legea fusese aprobată de parlament în luna februarie.

Ulterior, au fost aprobate și amendamente la noua lege. Practic, au fost înlăturate bariere care vor facilita accesul la avort şi la schimbarea sexului pentru persoanele trans.

„Zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”

Ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero vorbea, după aprobarea din februarie, despre o „zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”.

Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. În legea germană, de exemplu, nu există o prevedere comparabilă. 

În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu.

În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.

Ca să-și poată lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.

Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.