Lista serviciilor medicale gratuite de care beneficiază românii care nu plătesc asigurare de sănătate la stat

0

Românii care nu plătesc asigurarea de sănătate la stat beneficiază, de la începutul lunii, de mai multe servicii medicale.

Astfel, persoanele fără asigurare de sănătate în sistemul de stat au acces la un pachet minimal de servicii medicale care include consultații, investigații, vaccinări, monitorizare a sarcinii, servicii stomatologice, internare și transport sanitar neasistat. 

În caz de urgență, spitalul acordă servicii medicale gratuite, dar pacientul suportă cheltuielile dacă spitalizarea continuă după ce starea sa nu mai reprezintă o urgență, potrivit avocatnet.ro. 

Acest „pachet minimal” cuprinde servicii medicale de bază în domeniile asistenței medicale primare, asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale dentare, consultațiilor de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat.

Pachetul minimal de servicii medicale se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere a persoanei care solicită serviciile, în care aceasta stipulează faptul că nu are calitatea de asigurat și că nu realizează venituri sau că realizează venituri mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată. 

Pachetul minimal de servicii medicale include următoarele tipuri de servicii:

– consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice

– examinări paraclinice și investigații de laborator

– vaccinări și imunizări

– monitorizarea sarcinii și a lăuziei

– servicii stomatologice profilactice și curative

– internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată

– transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.

Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie ori de medicii de specialitate.

 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.