Impactul surprinzător al furiei asupra sănătății inimii, dezvăluit de un studiu

0

Confruntat cu o situație sau o acumulare de enervare, iritare sau frustrare, este posibil să simți furie. Cercetătorii americani au analizat consecințele acestei emoții asupra sănătății inimii.

Este, probabil, una dintre cele mai greu de controlat emoții: furia. Acesta din urmă se manifestă în special în fața unor situații stresante, conflicte sau frustrări. Se caracterizează în special prin tensiune musculară, respirație rapidă, o senzație de tulburare interioară sau chiar o accelerare a ritmului cardiac.

Cercetătorii americani au analizat consecințele furiei asupra sănătății inimii. Ei au descoperit că atunci când adulții s-au supărat, a cauzat funcționarea defectuoasă a celulelor care căptușesc vasele de sânge, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Rezultatele lor sunt publicate în Journal of the American Heart Association.

Furia provoacă disfuncția vaselor de sânge

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii s-au bazat pe un grup de 280 de adulți sănătoși. Cercetătorii i-au împărțit în patru grupuri și le-au cerut să-și amintească perioadele dureroase timp de 8 minute. Trei dintre aceste grupuri erau de așteptat să simtă furie, anxietate sau tristețe. Al patrulea grup trebuia să rămână neutru. Pentru a face acest lucru, ei au trebuit să numere până la 100 pe durata experimentului.

Cercetătorii au analizat de cinci ori funcționarea celulelor endoteliale (care căptușesc interiorul vaselor de sânge): la începutul experimentului, după 3 minute, 40 de minute, 70 de minute și în final după o perioadă de 100 de minute. După cum subliniază cercetătorii în comunicat, „disfuncția endotelială a fost implicată în dezvoltarea aterosclerozei sau întărirea arterelor, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”.

Sănătatea inimii și sănătatea mintală pot fi legate, spun cercetătorii

Cercetătorii au observat apoi că sentimentul de furie, chiar și pentru o perioadă scurtă, a dus la „dilatarea afectată a vaselor de sânge, de la zero la 40 de minute după sarcină. Deficiența nu a mai fost prezentă după 40 de minute”, scriu autorii. Într-un comunicat de presă, Daichi Shimbo, profesor de medicină la Universitatea Columbia din New York, subliniază: „Am văzut că trezirea unei stări de furie duce la disfuncția vaselor de sânge, deși nu înțelegem încă ce poate provoca aceste schimbări”.

Nu este prima dată când cercetătorii subliniază consecințele sănătății mintale asupra sănătății inimii. „De exemplu, știm că tristețea intensă sau emoții similare sunt un declanșator comun pentru cardiomiopatia Takotsubo și că evenimente precum cutremure sau chiar vizionarea unui meci de fotbal ca suporter, care provoacă stres, pot duce la infarct miocardic și/sau aritmii” își amintește Glenn Levine, profesor de medicină la Baylor College of Medicine, în comunicatul de presă.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.