Endometrioza: aceste alimente conțin molecule capabile să reducă simptomele

0

Endometrioza este o boală cronică care poate fi foarte îngrijorătoare pentru femeile care suferă de ea, în special în timpul menstruației, perioada în care este probabil să experimenteze cel mai mult simptomele. Cercetătorii americani au identificat recent alimente care conțin o moleculă foarte specifică capabilă să le atenueze. 

Endometrioza este o boală ginecologică inflamatorie și cronică care afectează aproape 10% dintre femei. Această afecțiune face ca unele celule din mucoasa uterului (sau endometru) să migrezeîn afara uterului către alte organe din abdomen, unde provoacă un răspuns inflamator, leziuni și cicatrici. Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină recurentă și acută, în special în timpul menstruației. Aceasta boala este deci o sursă de durere cronică dar și de infertilitate.

Într-un studiu publicat pe 10 octombrie 2023 în revista Endocrinology, cercetătorii de la Școala de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale de la Universitatea din Texas (Statele Unite) au fost interesați de potențialul unui compus prezent în multe alimente, flavonoidele, de a acționa asupra simptomelor endometriozei. Flavonoidele sunt substanțe prezente în plante, fructe și legume despre care se crede că au un impact pozitiv asupra sănătății, în special pentru efectele lor antiinflamatorii.

Ameliorează simptomele endometriozei: ce alimente conțin flavonoide?

La sfârșitul lucrărilor lor, cercetătorii au stabilit o legătură între flavonoidele prezente în fructe și legume și o reducere a simptomelor endometriozei. Într-adevăr, aceste substanțe ar putea ajuta la atenuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi endometrioza, conform oamenilor de știință.

Pentru a înțelege modul în care acești compuși acționează asupra endometriozei, s-au „examinat peste 20 de flavonoide, iar mulți dintre ei au arătat o interacțiune cu NR4A1 și NR4A2, care sunt doi dintre receptorii implicați în reglarea inflamației.” În munca lor, oamenii de știință adaugă că cele mai eficiente două flavonoide sunt quercetina și kaempferol, care se găsesc în special în mere, broccoli, fructe de pădure, ceapă, ceai și chiar vin roșu. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.