Descoperire șocantă: femeile au mai multe șanse să moară sau să sufere complicații când sunt operate de medici bărbați

0
operatie

Cercetătorii canadieni au descoperit recent că femeile au cu 30% mai multe șanse de a muri în urma unei operații decât bărbații atunci când sunt operate de un chirurg de sex masculin.

Genul pacientului sau al medicului afectează rezultatul procedurilor chirurgicale? Un studiu a constatat că femeile s-au descurcat mai rău atunci când chirurgii erau bărbați. Într-adevăr, potrivit unui studiu publicat pe 8 decembrie 2021 în Jurnalul Asociației Americane, femeile au mai multe șanse să moară sau să sufere de complicații după operație atunci când medicul este bărbat.

O diferență de tratament între bărbați și femei?

Pentru a-și desfășura activitatea, cercetătorii au analizat cercetările efectuate din 2007 până în 2019 în Canada. Din 1.320.108 de pacienți operați de aproape 3.000 de chirurgi, oamenii de știință au luat în considerare și au comparat sexul pacienților, precum și al chirurgilor. Rezultatul? Bărbații aveau mai multe șanse de a supraviețui după operație, indiferent dacă chirurgul lor era bărbat sau femeie. Cu toate acestea, situația este diferită pentru femei: au rezultate mai bune dacă procedura a fost efectuată de o femeie mai degrabă decât de un bărbat.

„Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, deoarece nu ar trebui să existe nicio diferență de gen în rezultatele pacienților, indiferent de sexul chirurgului”, a declarat pentru The Guardian dr. Angela Gérath, co-autor al studiului.

Un risc mai mare de deces la femei decât la bărbați după operație

Asta nu e tot. Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că femeile aveau aproape 32% mai multe șanse decât bărbații de a muri după o intervenție chirurgicală atunci când sunt operate de bărbați. În unele cazuri, 1,4% dintre femeile care au suferit o intervenție chirurgicală cardio-toracică cu un chirurg de sex masculin au murit, totuși rata mortalității a fost mult mai mică atunci când o femeie chirurg a fost desemnată să efectueze operația.

În general, pacienții de sex feminin au avut, de asemenea, un risc cu 16% mai mare de complicații decât bărbații, un risc cu 11% mai mare de readmisie și un risc de a fi nevoite să rămână în spital mai mult timp.

Potrivit doctorului Angela Gérath, există mai mulți factori care ar putea explica acest fenomen îngrijorător: „Unii chirurgi pot acționa în funcție de prejudecăți, stereotipuri și atitudini subconștiente și adânc înrădăcinate”, a declarat ea, apoi a adăugat: „Diferențele între bărbați și femei în comunicare și abilitățile interpersonale, care se manifestă în discuțiile chirurgilor cu pacienții înainte de operație, pot fi, de asemenea, un factor”.

Potrivit omului de știință, diferențele dintre stilul de lucru, luarea deciziilor și judecata medicilor de sex masculin și feminin joacă, de asemenea, un rol cheie în tratamentul pacienților.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.