Ce trebuie să facem pentru a cumpăra antibiotice din farmacie fără rețetă

0

Ministerul Sănătăţii a dat liber la antibiotice fără reţetă. Conform modificărilor recente, tratamentul trebuie să fie eliberat doar pentru trei zile, adică o doză de urgență. 

Cei care achiziționează, sunt rugați să completeze o declarație pe propria răspundere conform căreia nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei.

Asta înseamnă că timpul petrecut de fiecare client în fața ghișeului va crește. 

„Noi nu putem elibera la cerere, ci doar dacă se impune situația. Omul nu are acces la medic, e timpul sărbătorilor și nu poate ajunge la cabinet. Repet, doar pentru cazuri excepționale. Am avut colege care au fost amenințate că vor lua bătaie. Ca să dăm antibiotic pentru o doză de urgență noi trebuie să completăm o fișă de asistență farmaceutică. Noi răspundem pentru eliberarea dozei de urgență”, declară un farmacist. 

Precizările Ministerului Sănătății despre antibiotice fără rețetă

„Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție

  • nu impune niciun model special de formular
  • antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie
  • doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere
  • antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
  • pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore
  • eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, precizează MS, într-un comunicat.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.