Furtuna Isha lovește și România. Avertizare de gheață neagră

0

Furtuna Isha lovește și România și poate aduce ninsori, lapoviță și ploi, dar și gheață neagră.

Furtuna Isha, care a provocat Coduri roşii şi portocalii de vreme rea în nordul şi vestul Europei, ajunge și în România care se confruntă deja cu cea mai geroasă perioadă din acest an.

„Ce avem dinspre partea de vest a Europei, intersecția unor mase de aer foarte reci, la contactul cu masa de aer dinspre latitudini nordice, care aduce acest val de aer polar, aduce și intensificările de vânt. Pentru că și în zona montană, la noi, vom vorbi la mijlocul acestei săptămâni, în intensificare, de viteze ale vântului mai mari de 60-80 km/h, cu siguranță și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 km/h, care, în condițiile valorilor preponderent negative, vor amplifica senzația de rece“, a explicat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Elena Mateescu.

Până miercuri, cel puțin, temperaturile vor rămâne negative, iar apoi vremea se încălzește, dar nu vom scăpa de precipitațiile aduse de Isha.

Conform experților, dacă precipitațiile înregistrate sunt sub formă de ploaie, pe fondul temperaturilor scăzute, există riscul să se producă gheață neagră pe carosabil. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru traficul rutier. Practic, gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât nu schimbă culoarea acestuia și este extrem de greu de văzut. De obicei, gheața neagră se formează atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț. Ea are la bază ori o scurtă ploaie, ori umiditate ridicată, ori apa de la zăpada topită de pe marginea drumului, care se scurge pe asfalt și îngheață.

Experții în conducere defensivă susțin că atunci când bănuim că se poate forma gheață neagră, trebuie să conducem foarte fin, fără bruscarea comenzilor. Vorbim de toate comenzile, de frână, accelerație și direcție. Deoarece gheața neagră se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, este bine să adaptăm viteza de deplasare, astfel încât orice alunecare să poate fi ușor redresată atunci când anvelopele recâștigă aderența. Dacă observăm că există un astfel de fenomen pe zone mai mari (ploaie urmată de răcire bruscă), este mai bine să oprim până ce drumul este stropit cu soluții specifice sau cu sare.

Este extrem de periculos să circulăm pe un astfel de drum pentru că vehiculul devine incontrolabil, practic. Chiar și mica pantă spre bordură realizată de constructorii drumului pentru scurgerea apei de ploaie spre sistemele de canalizare poate aduce pierderea controlului mașinii. Foarte important, nu vă bazați pe sistemele de asistență prea mult pentru că și acestea au niște limite tehnice și în altfel de cazuri nu vă mai ajută.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.