Alimentele care distrug flora intestinală

0

Flora intestinală desemnează ansamblul bacteriilor, virușilor și ciupercilor care populează tubul digestiv. Un echilibru slab al acestei microbiote (datorită unei alimentații proaste) ar fi responsabil pentru diferite boli. Descoperiți alimentele care sunt dăunătoare pentru flora intestinală.

Ce este flora intestinală?

Tubul digestiv conține milioane de microorganisme. Acest ansamblu de bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci (nepatogene) constituie ceea ce se numește flora intestinală. Rolul său este din ce în ce mai cunoscut, iar cercetătorii continuă să lucreze pentru a identifica și înțelege legăturile dintre dezechilibrele sale și anumite patologii.

Potrivit INSERM, flora intestinală este localizată în principal „în intestinul subțire și colon, distribuită între lumenul tubului digestiv și biofilmul protector format de mucusul intestinal care acoperă peretele său interior. Aciditatea gastrică nefiind nefavorabilă prezența majorității microorganismelor, stomacul găzduiește de o sută de milioane de ori mai puține bacterii comensale decât colonul.”

Flora intestinală este cea mai importantă a organismului, colonizează pereții stomacului, intestinul și este concentrată în special în colon.

Ce face flora intestinală?

După ani de cercetări și studii, oamenii de știință pot explica acum rolul florei intestinale. Ea chiar joacă un rol în funcțiile digestive, metabolice, imunitare și neurologice. Astfel, dereglarea (disbioza) microbiotei intestinale este un motiv serios pentru a explica anumite boli.

Ce alimente sunt dăunătoare pentru flora intestinală?

Astfel, dieta poate influența puternic sănătatea generală, deoarece este capabilă să modifice microbiota intestinală. Impactul poate fi benefic sau dăunător în funcție de alimentele consumate.

Pentru a avea grijă de flora intestinală, este indicat să consumați legume fierte sau crude precum spanacul, prazul, sparanghelul, roșiile sau morcovii. Dar și fructe întregi proaspete (mere, zmeură, banane, portocale), leguminoase (linte, fasole, năut) sau cereale integrale precum orez brun, grâu integral, ovăz. Sunt recomandate și fructele uscate oleaginoase, alimentele bogate în grăsimi bune sau alimentele fermentate bogate în probiotice precum laptele fermentat, iaurturile sau misoul.

Dimpotrivă, alimentele pot fi dăunătoare pentru flora intestinală. Este cazul alimentelor procesate (ultraprocesate sau prăjite), al zaharurilor rafinate care se găsesc în suc sau produse de patiserie, al grăsimilor hidrogenate, al mâncărurilor de delicatese, al cărnurilor roșii, al peștelui cu conținut ridicat de mercur, îndulcitorilor artificiali sau al alcoolului. Prin urmare, este de preferat să se limiteze consumul acestor alimente deoarece acestea sunt în general asociate cu perturbarea sănătății bune a florei intestinale. De asemenea, aceste alimente tind să scadă diversitatea florei intestinale.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.