Un intestin sănătos, secretul pentru o piele strălucitoare

0

Rețeta „băutură strălucitoare” de pe TikTok este cea mai recentă tendință de suc care promite să reducă balonarea și să promoveze pielea curată. Unii influenceri au spus că băutura – de obicei făcută cu alimente bogate în fibre precum mere, țelină și verdeață cu frunze – a ajutat la eliminarea acneei chistice și a făcut pielea lor să strălucească.

În timp ce cercetarea este încă în curs de dezvoltare, există o știință care susține legătura dintre sănătatea intestinului și sănătatea pielii, conform dovezilor prezentate în această săptămână la Conferința și Expoziția anuală pentru Alimentație și Nutriție (FNCE).

„Un corp hrănit este esențial pentru o piele sănătoasă”, a declarat Robyn Johnson, un nutriționist funcțional dietetician cu sediul în Georgetown, Texas, în timpul unei prezentări la conferință. Johnson a folosit intervenții legate de dietă și de stilul de viață pentru a-și gestiona propriul psoriazis, o boală autoimună a pielii care provoacă pete iritate pe piele. Ea a explicat că oamenii încearcă uneori diete de eliminare extremă pentru a gestiona psoriazisul sau eczema, dar aceste tipuri de diete nu sunt întotdeauna eficiente în abordarea cauzelor fundamentale și pot duce la o varietate redusă de dietă sau la subalimentare. 

„Concepția greșită este că un aliment este cauza principală finală, dar există o diferență între cauza principală și factori declanșatori”, a spus Johnson pentru Verywell. „Mâncarea poate fi un declanșator dacă mediul intestinal și sistemul imunitar reacționează excesiv și creează un răspuns imunitar. În loc să dai vina pe alimente, o soluție mai bună este să abordezi mediul în care aterizează alimentele – intestinul.”

Cum funcționează Skin Cycling?

Studiile privind relația dintre sănătatea intestinului și sănătatea pielii sunt limitate și multe au fost efectuate la șoareci. Un studiu din 2019 a arătat că hrănirea șoarecilor cu o „dietă în stil occidental” a contribuit la inflamarea pielii. 

Un alt studiu publicat în 2015 a constatat că persoanele cu psoriazis pe piele aveau o „microbiotă intestinală alterată”, ceea ce i-a determinat pe mulți experți în nutriție și piele să recomande un model alimentar care susține un microbiom intestinal divers ca o modalitate de a promova sănătatea pielii.

Probioticele vă pot îmbunătăți aspectul pielii?

Unele studii au sugerat că simptomele psoriazisului sau eczemei ​ s-ar putea îmbunătăți prin utilizarea probioticelor, bacterii vii despre care se spune că susțin un microbiom intestinal sănătos. Un mic studiu din 2016 a constatat că băuturile din lapte fermentat bogate în probiotice și prebiotice, nutrienții care hrănesc microbii din intestin, pot reduce uscarea pielii. 

„Mâncarea este cel mai bun loc pentru a începe cu hrănirea bacteriilor intestinale bune”, a spus Johnson. Iaurtul și varza murată sunt bogate în probiotice, în timp ce fructele și legumele precum „usturoiul, ceapa, fructele de pădure, fasolea și bananele” sunt surse bune de prebiotice, a adăugat ea.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.