Scandal în lumea muzicii populare. Două interprete foarte îndrăgite, confruntare cu scântei la tribunal

0

Scandalul momentului în folclorul românesc. Olguța Berbec o acuză pe Niculina Stoican că a furat o piesă lansată pe un album de-al ei și îi cere daune morale în instanță. Cea din urmă ar fi schimbat versurile piesei, dar linia melodică pare aceeași.

Înfățișarea la Tribunalul București a avut loc marți, pe 14 iunie, și pentru că era ultimul dosar, cele două soliste au fost nevoite să aștepte pe holuri vreo patru ore, apoi încă trei ore în sala de judecată, unde magistrații le-au adresat întrebări fiecăreia dintre ele, încercând să afle cine- ce a furat.

Atmosferă tensionată la Tribunal

Se pare că atmosfera a fost extrem de tensionată, mai ales că interogatoriul a fost unul crâncen. Olguța a depus dovezi prin care arată autenticitatea piesei sale și, mai ales, a contat faptul că melodia “Dragoste veche și nouă” este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde și apare ca autor al liniei melodice și versurilor, și mai ales, primește bani din drepturi de difuzare a acesteia!

Niculina, la rândul ei, s-a apărat și a spus că nu a auzit niciodată piesa Olguței Berbec, iar piesa pe care ea însăși o interpretează îi aparține și este culeasă din folclor. Numai că la întrebarea magistratului “sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei Olguței Berbec?”, Niculina a spus “DA”!

Pentru ca decizia judecătorilor să fie una corectă și onestă, în data de 13 septembrie, 3 experți de la Institutul de Muzică vor analiza și vor considera dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța.

Scandal între doamnele muzicii populare românești

„Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea. Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva”, a declarat, pentru FANATIK, interpreta Olguța Berbec.

Olguța Berbec a explicat și cum a a ajuns în instanță, deși nu și-a dorit acest lucru și nici un război mediatic. Piesa lansată de Olguța, cu aproape 8 ani în urmă, “Dragoste veche și nouă”, este înregistrată la UCMR din 2015 și figurează și pe un album al ei.

”Nu a fost intenția mea să se ajungă aici. M-a contranotificat ca și când aș fi coautoare. Din 2015 am înscris-o la UCMR-ADA. Adică, eu aș fi putut păcăli instituțiile acestea timp de 6 ani? Trebuie și noi, ariștii mai tineri să fim respectati și încurajați. Ce facem, ne învârtim toți între ‘Constantine, Constantine’ și ‘Mai ții minte, măi dragă Mărie’? Punem alte versuri și este varianta noastră! Folclorul are autor! Muzica populară, ca orice altă muzică se creează cu autor în anii aceștia, de aceea există și instituții care ne renumerează ulterior. Eu atât am, cântecele acestea și vreau să le protejez”, mai spune Olguța Berbec.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.