Românii cu salarii mari, impozitați suplimentar

0

Românii cu salarii mari ar putea fi impozitaţi suplimentar. Vizați vor fi, cu precădere, angajații firmelor care activează în domeniul IT sau în cel al dezvoltării tehnologiilor de vârf, unde salariile ajung la câteva mii de euro pe lună.

Guvernul ar pregăti introducerea unor praguri, iar impozitul ar urma să se calculeze în funcţie de venit. Prima treaptă ar presupune creşterea cu 6% a impozitului, pentru salariile mai mari de zece mii de lei.

Concret, pentru un venit net de 10 000 de lei, adica un brut de aproximativ 17 000 de lei, impozitul de 10% platit acum, adică 1100 de lei s-ar putea transforma într-un impozit de 16%, adică plata către stat se va majora cu aproximativ 700 de lei, și ar ajunge la suma de 1800 de lei.

Introducerea impozitului progresiv a fost unul dintre subiectele discutate la întâlnirile dintre reprezentanții ANAF și cei ai Băncii Mondiale, din ultima perioadă. În urma acestor discuții, guvernul condus de Nicolae Ciucă ar pregăti renunțarea la cota unică de impozitare pentru salarii și introducerea unor praguri progresive de impozitare.

O astfel de măsură a fost propusă de PSD încă din momentul intrării la guvernare, în actuala coaliție. Cei din PNL s-au opus introducerii unui impozit progresiv și au rezistat până acum, la presiunile colegilor de guvernare. Conform Antena 3, care prezintă informația, se pare că rezistența a ajuns la final, mai ales că se apropie și termenul la care funcția de premier va fi preluată de Marcel Ciolacu.

În ianuarie 2023, aproape 4,5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au fost plătiţi statului.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.