Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat duminică o situație alarmantă la nivel național din cauza incendiilor de vegetație, care au izbucnit din cauza unor acțiuni intenționate ale oamenilor pe câmpuri. În primele opt zile ale lunii martie, au fost distruse de flăcări nu mai puțin de 4.600 de hectare de teren, iar autoritățile se confruntă cu urmări tragice.
Printre victime, o femeie din Maramureș a fost găsită carbonizată, iar un pompier a fost grav rănit și se află în spital. Raed Arafat a subliniat că aceste incendii, deși sunt provocate de acțiuni intenționate, pun în pericol viețile oamenilor și mediul înconjurător, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru a face față acestei crize.
„Am hotărât să convocăm o conferință de presă având în vedere situația gravă cu care ne confruntăm la nivel național pe problemă incendiilor de vegetație uscată și de pădure (…) În luna ianuarie, a fost vorba de 650 hectare arse de la incendii, în luna februarie – 4.400 hectare, iar în luna martie, numai în primele opt zile, 4.600 de hectare arse. Clar, la acest moment, nu putem pune aceste incendii de vegetație pe seama temperaturilor crescute, pe seama fulgerului. Noi le putem pune doar pe seama unor acțiuni intenționate ale unor oameni, care fie s-au obișnuit să facă acest lucru de mult timp, fie intenționat să curețe unele câmpuri, să dea foc într-o zonă unde există vegetație uscată (…) Am avut deja un deces, al unei femei de 67 de ani, în județul Maramureș, găsită carbonizată de Secția de Pompieri Târgu Lăpuș. La Zătreni, în județul Vâlcea, avem o persoană rănită de 54 de ani, iar la Caraș – Severin am avut un pompier rănit, asupra căruia a căzut o creangă. Pompierul este cu fractură de șold și traumatism cranio-cerebral, aflându-se internat în spital, dar în afara oricărui pericol.
Zeci de ore, sute de ore, în care s-a intervenit deja numai în ultimele zile, iar la Hunedoara a apărut și un fenomen al fumului dens, care a îngreunat inclusiv intervenția pe cale aeriană a elicopterului. Mai mult, acest fum poate să impacteze în mod foarte serios asupra intervențiilor elicopterelor SMURD în misiunile de salvare, pentru că piloții nu mai au deloc vizibilitate spre sol și nu mai știu exact unde pot să aterizeze, dacă este fumul mai dens, lucru care l-au semnalat, ieri, deja, la intervenția în județul Hunedoara”, a spus Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful DSU a menționat că, la acest moment, sunt intervenții de mare amploare pentru stingerea incendiilor, cu un efort conjugat al forțelor din mai multe instituții: pompieri, Poliția de Frontieră, alte forțe ale MAI și MApN, voluntari, SMURD și serviciile de Ambulanță, piloții MAI și MApN, care acționează, în prezent, cu un avion militar de tip Spartan în Caraș-Severin și un elicopter Black Hawk în județul Hunedoara.
În contextul incendiilor, au fost aplicate amenzi de către pompieri, în cuantum total de 43.000 lei, dintre care amenzi de 5.000 de lei în județul Alba, 18.000 de lei în județul Hunedoara, 1.500 de lei în județul Caraș-Severin, 3.000 lei în Maramureș, 9.000 de lei în județul Vâlcea.
Arafat a făcut un apel la autoritățile locale să le explice oamenilor despre pericolul incendiilor de vegetație, inclusiv cu ajutor din partea preoților.
„De astăzi, la solicitarea noastră, preoții din zonele rurale, după slujbă, vor citi un mesaj, am rugat să fie citit în fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă. Am solicitat sprijinul inclusiv Bisericii pentru a transmite mesajul nostru, pe lângă celelalte căi, mass-media și toate căile de social media și alte modalități de informare a populației.”, a precizat Arafat.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunțat că în ultimele zile au fost întocmite 15 dosare penale, fiind vizate cinci persoane.
Sursa: Newsinn