Pilonul 2 de pensii private. Prevederea controversată din noua lege a pensiilor

0

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage atenția că noua lege a pensiilor exclude definitiv din Pilonul 2 un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici.

APAPR cere Ministerului Muncii, Guvernului și Parlamentulului să mențină în legislație prevederea actuală și să nu afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul 2 de pensii private.

Potrivit APAPR citată de Adevărul, o prevedere din proiectul noii legi a pensiilor, care va fi trimis de Guvernul Ciolacu spre vot Parlamentului, va exclude definitiv din Pilonul 2 aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.

Ei s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

Astfel, prevederea în vigoare în prezent, potrivit căreia la Pilonul 2 contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS, este înlocuită de una care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat, etc.).

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.