Pete pigmentare: ce sunt, din ce cauze apar și cum le reducem vara

0

Culoarea pielii rezultă din pigmenții făcuți de melanocitele noastre. Aceste celule produc melanină care ne protejează de razele UV dăunătoare. Cu toate acestea, în unele situații, o parte a corpului poate produce o cantitate mai mare de melanină decât ar trebui în ​​mod normal. Din acest motiv, apar pete pigmentare.

Dacă ai pete maronii pe față este posibil să te fac să te simți nesigur, având în vedere faptul că acestea pot fi destul de inestetice în unele cazuri. Pentru a le înțelege și a le trata mai bine, am adunat cele mai importante informații despre petele de pe față, astfel încât să înveți să trăiești cu ele și, eventual, să le elimini treptat. Există suficiente metode de „albire” pentru pete pigmentare și le găsești în continuarea articolului.

Apar mai ales pe față, mâini, gât sau decolteu… Dacă în timp, pielea dezvăluie pete întunecate care nu sunt binevenite, nu este inevitabil. O scurtă prezentare a diferitelor metode de atenuare a acestora.

Petele întunecate apar atunci când melanocitele, celulele pielii responsabile de pigmentare, nu sunt în ordine sau produc melanină în exces. Cu toate acestea, îmbătrânirea celulelor promovează acest risc de hiperpigmentare. Cu toate acestea, toate petele maro nu sunt la fel. „Unele sunt de fapt legate de îmbătrânirea pielii și din cauza expunerii repetate la soare, altele sunt de origine hormonală și pot apărea în timpul sarcinii sau la luarea pilulei”, precizează Dr Véronique Gassia, medic dermatolog, citat de Femme Actuelle. În sfârșit, există hiperpigmentări post-inflamatorii. În mod clar, acneea sau o cicatrice pot lăsa urme.

Un ser plin de antioxidanți împotriva petelor întunecate

Indiferent dacă petele tale întunecate au apărut în timp sau se datorează unei cicatrici, începe prin a aplica pe față sau pe zona afectată un ser de strălucire bogat în antioxidanți. Cosmeticele acționează la suprafață și reduc intensitatea petelor întunecate deoarece antioxidanții precum vitamina C ajută la reglarea producției de melanină. Aplicați zilnic timp de cel puțin două luni.

Seara, promovează reînnoirea celulară folosind tratamente pe bază de retinol tip vitamina A sau acizi din fructe (AHA) pentru a acționa asupra melanogenezei. Folosește cu precauție totuși dacă ai pielea sensibilă.

Pete brune: soluții naturale

Multe rețete ale bunicii sunt transmise pentru a combate petele nedorite în mod natural. Printre acestea, sucul proaspăt de lămâie (bogat în vitamina C) ar unifica tenul prin reducerea aspectului petelor maro. Același lucru cu oțetul de mere. Aplică local cu un tampon de bumbac și clătește după 10 minute. Pasionații de uleiuri esențiale recomandă amestecarea câtorva picături dintr-un ulei esențial țintit (țelină, morcov etc.) în două linguri de ulei vegetal. Utilizează cu prudență.

Pete datorate fotoîmbătrânirii: laser pentru a sparge pigmenții

Dacă petele datorate fotoîmbătrânirii persistă, medicul dermatolog recomandă tratarea lor cu una sau două ședințe de laser sau lumină pulsată. Laserul „explodează” apoi pigmenții care devin microparticule digerate de macrofage (celule ale pielii care elimină tot ceea ce este inutil). A se face iarna pentru a evita expunerea la soare și combinat cu protecția solară.

Petele hormonale: un tratament dermatologic

Aceste pete localizate în principal pe buza superioară, partea superioară a pomeților și a frunții apar din cauza hiperactivității celulelor pigmentare. Fenomenul se agravează mai ales sub expunerea la soare sau când pielea este iritată (frecare, scrub etc.). Dacă este necesar, medicul dermatolog poate prescrie un tratament pe bază de hidrochinonă care vizează odihna celulelor pigmentare, combinat cu protecție solară riguroasă (SPF 50, pălărie, ochelari de soare). O altă posibilitate: faceți un peeling depigmentant la dermatolog. Aceste acte medicale trebuie efectuate în cele mai bune condiții pentru a evita orice efecte nedorite sau chiar contraproductive. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.