Permisul auto ar putea dispărea. Cum vor circula şoferii în următorii ani

0

Permisul auto ar putea deveni o amintire, din 2030, când ar putea fi transformat într-un simplu cod QR. Acesta ar urma să fie verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Este o propunere venită de la Bruxelles, din partea Comisiei Europeana, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice.

Cod QR în loc de permis

„Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale”, a declarat pentru TVR Marius Petrache, comisar şef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Iniţiativa Comisiei Europene este, în momentul de faţă, la nivel de proiect. Până să devină lege, mai poate suferi o serie de modificări.

Reguli noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere

Bruxelles-ul vine cu reguli noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere. Aceste proceduri vor putea fi făcute online, așa că șoferul poate să își schimbe documentul fără să se prezinte fizic la vreun ghișeu.

După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

„Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii”, a mai precizat Marius Petrache, comisar şef de Poliţie DRPCIV.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.