Ora de iarnă 2022. Iată când se schimbă ora. Vom dormi mai mult

0
Ora de iarnă 2022

La sfârșitul acestei săptămâni, România trece la ora de iarnă, iar noaptea de 29 spre 30 octombrie va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă a anului, după ce ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Ora de vară a fost implementată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial pentru a profita de orele de vară mai lungi și pentru a economisi energie. Cum în prezent ne confruntăm din nou cu război și o criză a energiei, sistemul cu ora de vară și-ar putea dovedi încă o dată beneficiile.

Ora de vară se aplică pe scară largă în lume. În schimb, cea de iarnă devine, pe an ce trece, tot mai rară. În Uniunea Europeană a existat o dezbatere cu privire la schimbarea orei, dorindu-se, în mare parte, renunțarea la acest demers. România nu și-a exprimat poziția oficială atunci.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu este cauzat de schimbarea orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi şi şosele.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.