„Operaţiunea London Bridge”. Ce se întâmplă după moartea reginei Elisabeta a II-a

0

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi seară, la vârsta de 96 de ani, un moment care a pus capăt unei lungi epoci istorice și care a generat tristețe în întreg regatul.

Vestea decesului Reginei va trebui să circule în liniște, prin folosirea unui cod special utilizat pentru anunțarea acestui eveniment. „London Bridge is down” (n.red: „A căzut podul Londrei”) este fraza care se va transmite prin telefon. Deși inițial acest cod trebuia menținut secret, un raport al publicației The Guardian a făcut cunoscută această sintagmă în 2017, potrivit Insider.

Cel mai longeviv monarh britanic

Palatul Buckingham planifică minuţios cele zece zile care urmează după moartea Reginei Elisabeta, aşa cum arată documente obţinute anul trecut de Politico.

Numit „Operaţiunea London Bridge” (cel care a urmat morţii soţului ei prinţul Philip, în aprilie, a fost „Operaţiunea Forth Bridge”), acest protocol, ale cărui documente au fost obţinute de Politico, explică măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul a zece zile care vor urma.

Premierul, secretarul de cabinet şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea reginei prin telefon. Un mesaj „oficial” va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul. Un e-mail va fi de asemenea adresat diferitelor ministere. Pentru fiecare dintre aceste anunţuri, formulările folosite sunt deja prevăzute şi trebuie respectate.

Funeraliile au loc la 10 zile de la moartea sa

La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall – sediul guvernului britanic – vor fi coborâte la jumătate în 10 minute.

Pagina oficială a site-ului familiei regale, pe care va apărea mesajul scurt de confirmare a morţii reginei, va fi în întregime neagră. Site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. Publicarea de conţinuturi care nu sunt urgente va fi anulată.

Familia regală va expune derularea funeraliilor care vor avea loc zece zile mai târziu şi primul discurs va fi al premierului. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. La ora 18.00, acesta din urmă se va adresa ţării la televizor. O slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. Politico notează că acest eveniment va părea „spontan”, potrivit documentelor obţinute.

A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la ora 10.00 la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran, în prezenţa prim-ministrului şi a responsabililor politici. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi cabinetul său va avea loc la orele 15.30.

A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde ea va muri.

În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe şi el va asista la mai multe slujbe. Fiecare etapă este minuţios programată. În acelaşi timp, vor avea loc repetiţii ale operaţiunii Lion, adică procesiunea sicriului de la Buckingham până la palatul Westminster. Aceasta va avea loc în a şaptea zi. O slujbă va fi oficiată la Westminster la sosirea sicriului.

Sicriul, expus la Palatul Westminster timp de 3 zile

Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24. Va avea loc o repetiţie a procesului funerar.

Ministerul Afacerilor Externe va trebui să organizeze sosirea liderilor şi personalităţilor străine şi va face faţă unui număr mare de turişti în vreme de pandemie. Ministerul de Interne va întări securitatea în faţa ameninţării teroriste iar ministerul Transporturilor se teme de un trafic prea mare către Londra. Documentele obţinute de Politico descriu chiar şi cele mai grave cazuri în care Londra ar putea să devină saturată, ameninţând funcţionarea serviciilor de sănătate sau ale Poliţiei.

În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.