Măsurile de austeritate care se aplică de la 1 noiembrie 2023! Klaus Iohannis a promulgat legea

0

Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Așadar, de la 1 noiembrie, vor fi eliminate facilitățile pentru angajații din construcții şi agricultură.

În același timp, angajații din IT care au un salariu brut de peste 10 mii de lei, vor plăti impozit.

Iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice NU pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50 de mii lei. 

De la 1 ianuarie se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, iar TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii. 

În plus, se va aplica un impozit pentru locuințele de peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro.

Iar o altă măsură controversată este taxa de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

Necesitatea unor noi măsuri este justificată de faptul că, în lipsa unor măsuri bugetare urgente care să conducă la limitarea cheltuielilor statului, există riscul ca ținta de deficit să fie depășită, ceea ce pune în pericol fondurile europene si pe cele din PNRR.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.