Impozit pe venit mai mic, pentru familiile cu cel puțin doi copii

0

Guvernul vrea să scadă taxarea pe muncă pentru familiile cu cel puțin doi copi, una dintre măsurile propuse de Ministerul Muncii într-o amplă strategie de creştere a natalităţii. Astfel, de anul viitor tinerele familii ar putea beneficia, în plus, de o deducere la impozitul pe venit, de subvenționarea chiriilor sau de credite cu dobânzi mici. 

Premierul Marcel Ciolacu a anuțat că guvernul vrea să încurajeze românii să aibă cât mai mulţi copii şi pregăteşte o serie de măsuri în acest sens. Părinţii ar putea beneficia de noi deduceri de la impozitul pe venit de 10% din salariu, în funcție de numărul de copii.

Strategia avut în vedere pornește de la ultimele raportări alarmante privind natalitatea României. 

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în ianuarie, s-au născut doar 11.431 de copii, în timp ce aproape 21.917 de persoane au murit. Aceste cifre vin în contextul în care țara noastră a mai înregistrat un record negativ la natalitate în primul trimestru al anului trecut. În 2022, spre exemplu, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimul secol.
 

Modelul ţărilor dezvoltate

În Franţa, o familie cu doi copii cu venit minim anual de 30.000 de euro net este scutită de impozit pe venit. O familie cu un copil, care câştigă la fel, plăteşte aproape 200 de euro impozit pe venit. Taxele cresc pe măsură ce cresc şi veniturile. În Germania, în schimb, părinții singuri pot deduce 4.000 euro din venitul lor, plus 280 euro pe lună pentru fiecare copil.

Sursa: Newsinn

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.