Din 2023 nu vor mai fi scutiri la Sănătate

0
medic

Nu mai scapă nimeni: Șomerii, deținuții, beneficiarii de ajutor social, personalul monahal și cei cu pensii mici vor plăti CASS, din 2023.

Persoane considerate până acum intangibile din punctul de vedere al Taxei pentru Sănătate (CASS) vor trebui să plătească din 2023 pentru a mai avea asigurate serviciile de sănătate în sistemul public se spune în Strategia Națională de Sănătate lansată de Ministerul Sănătății.

Este vorba de șomeri, de beneficiarii de ajutoare sociale, de personalul monahal și pensionarii cu pensii mici care până acum erau scutite de la plata acestor sume:

”Stabilirea şi calcularea transparentă, prin raportare la veniturile brute încasate, a subvențiilor de la bugetul de stat către FNUASS pentru toate categoriile de persoane adulte care sunt asigurate fără plata contribuției (CASS): şomeri, deţinuţi, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Schimbarea se va aplica începând cu primul trimestru din 2023”, se arată în Strategia naţională de sănătate.

De asemenea, se află în dezbatere publică și introducerea coplății în ambulatoriile de specialitate. Propunerea este ca bolnavii care vor merge la un anumit doctor, chiar dacă au trimitere de la medicul de familie, să plătească o sumă. Asta în condițiile în care specialistul rămâne pentru consultație, peste programul de lucru.

În loc să meargă la un cabinet privat, pacientul ar plăti în unitatea sanitară de stat. Nu se știe încă despre ce sumă ar fi vorba. În plus, proiectul ar putea fi implementat inițial doar în câteva spitale, din 2026.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.