Depresia postpartum la bărbați. Cum se manifestă și la cât timp apare

0

Aproximativ 1 din 7 femei dezvoltă depresie postpartum (PPD) după naștere. Afecțiunea a fost raportată și în rândul părinților adoptivi și al altor părinți care nu nasc, inclusiv al taților. 

În septembrie, revista BMC Pregnancy and Childbirth a publicat un studiu pilot realizat la Universitatea din Illinois-Chicago, axat pe depresia postpartum la bărbați, despre care studiile anterioare au estimat că afectează între 8% și 13% dintre noii tați. Dintre cei 24 de tați examinați pentru depresia postpartum în cadrul acestui nou studiu, s-a stabilit că 30% au suferit de această boală. Rezultatele sugerează nu doar necesitatea de a investi în mai multe cercetări, ci și importanța de a-i întreba pe tați cum se simt după ce au un copil.

În timp ce a crescut gradul de conștientizare a depresiei postpartum la femei, bărbaților li s-a acordat puțină atenție. Forțe sociale unice modelează PPD la tați. „Ca societate, în general, suntem învățați că femeile sunt mame naturale, dar stereotipurile taților din mass-media sunt tatăl absent sau tatăl neîndurător”, spune psihologul Daniel Singley, fondatorul Centrului pentru Excelența Bărbaților (Center for Men’s Excellence). „În acest sens, este diferit pentru tată decât pentru mamă. Dacă tata se simte ca un părinte de nimic care nu știe ce face, acest lucru este agravat de această socializare care spune că bărbații nu sunt buni la a fi părinți pentru un copil.”

Din cauza lipsei de screening și a unei lipse generale de conștientizare, depresia postpartum la bărbați trece adesea neobservată. „Pentru tați, simptomele depresive tind să atingă un vârf în jurul a patru-cinci luni postpartum”, spune Singley. „Și din acest motiv, mulți bărbați nu vor face legătura între ceea ce experimentează și naștere și o tulburare postpartum.”

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.