De ce nu trebuie să combini paracetamol cu ibuprofen pentru scăderea febrei

0

Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai utilizate medicamente pentru scăderea febrei la copii, însă specialiștii atrag atenția că nu e bine să fie combinate.

Chiar și unii medici recomandă această variantă de tratament, care constă în alternarea celor două medicamente la fiecare 4 ore pentru un control mai bun al temperaturii și al disconfortului, scrie doctordebine.ro.

Sunt și voci însă care trag un semnal de alarmă și spun că cât de periculos este să combini cele 2 antipiretice. Agenția de Evaluare și Calitate în Sănătate din Catalonia (AQuAS) a avertizat că poate crește riscul de toxicitate, iar Asociația Spaniolă de Pediatrie de Asistență Primară spune, în Decalogul febrei, că „nu este recomandată combinarea sau alternarea ibuprofenului și a paracetamolului”.

S-a demonstrat că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore nu obține o îmbunătățire semnificativă în reducerea febrei și a disconfortului în comparație cu administrarea unui singur medicament la fiecare 8 ore, arată sursa citată mai sus.

Dr. Susan Judas, medic specializat în medicina de familie și comunitară, spune că dă rezultate bune asigurarea unui aport de micronutrienți, cum ar fi vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, în fața unui proces viral. Totodatî, este recomandat să avem răbdare, pentru a ne vindeca. Ajută foarte mult odihna și hidratarea.

Printre riscurile care apar alternând cele 2 medicamente se află și forțarea căilor metabolice ale organismului. În această situație, corpul trebuie să metabolizeze mai multe substanțe în același timp și îl putem suprasolicita. Acest lucru poate duce la acumularea mai multor medicamente în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp și poate duce la efecte secundare ale medicamentelor.

Nu doar la copii se întâmplă acest lucru, ci și la adulți. La aceștia pot apărea efecte și mai grave, dacă adultul ia deja alte medicamente pentru boli cronice sau are căile metabolice afectate (de exemplu, rinichi sau ficat).

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.