De ce femeile sunt mai vulnerabile la caniculă decât bărbații

0

Cercetătorii olandezi susțin, potrivit unui studiu, că femeile sunt mai vulnerabile în fața caniculei decât bărbații.

Potrivit cercetătorilor olandezi, motivul pentru care femeile sunt mai vulnerabile în fața căldurii este că acestea transpiră mai puțin și pierd mai greu căldura acumulată în corp, spre deosebire de bărbați.

Echipa a spus că stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular poate fi, de asemenea, implicat. „Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate la căldură”, au scris ei.

Printre alte posibilități, echipa observă că femeile în vârstă pot prezenta un risc crescut, deoarece pot avea un risc mai mare de a trăi singure. Acesta este considerat un factor de risc cunoscut pe vreme caldă. De asemenea, pot fi mai puțin active în general decât bărbații, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

„Continuarea acestor activități în timpul valurilor de căldură, în timp ce sunt mai puțin apte din punct de vedere fizic, expune femeile la un risc de supraîncălzire și tensiune cardiovasculară mai mare decât pe bărbați”, a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că studiile au arătat că rata maximă de transpirație la femeile tinere sănătoase tinde să fie mai mică decât la tinerii de sex masculin.

„Dacă este sau nu motivul pentru care sunt prezente mai multe femei în datele de mortalitate și morbiditate în valuri de căldură, nu știm încă cu adevărat. De asemenea, nu este clar dacă există vreo interacțiune a între vârstă și sexul persoanelor”, a spus el.

Mai mult, în Anglia, femeile sunt trecute, în planul de combatere a caniculei, la persoane cu risc ridicat, alături de persoanele de peste 75 de ani, bebeluși și copii mici, dar și de persoanele cu boli fizice sau psihice grave. 

Cercetătorii au analizat rata mortalității din cauza caniculei, descoperind că sunt afectate mai mult femeile. „Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei”, a transmis echipa de cercetători.

 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.