De ce amânarea alarmei de dimineață este un pericol pentru sănătate 

0

Trezitul de dimineață nu este ușor, iar alarmele ne pot încurca mai mult, dacă nu reacționăm de la prima „setare”, avertizează unii medici.

Mai exact, dacă obișnuim să apăsăm „snooze”, în ideea că mai amânăm puțin trezitul și ne mai bucurăm de câteva minute de somn, acest lucru ne va afecta creierul și somnul pe termen lung, sunt de părere specialiștii.

„Este satisfăcător pe moment să apeși butonul snooze și să amâni să te dai jos din pat și să începi ziua, dar de fapt fragmentează și subminează calitatea somnului”, menționează dr. Dr. Brandon Peters, neurolog și medic de medicină a somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle. 

În ultimele ore de somn, oamenii intră și ies de obicei din cea de-a patra și ultima etapă a ciclului de somn, cunoscută sub numele de somn cu mișcări oculare rapide (REM). Această etapă este deosebit de importantă pentru procesarea memoriei și gândirea creativă, a adăugat el. Fragmentarea acestei etape a somnului ar putea afecta această funcție cerebrală, potrivit antena3.ro.

Astfel, recomandarea este să setăm o singură alarmă.Însă, dacă este imposibil să nu apăsăm „snooze”, atunci alarma nu ar trebui reprogramată peste 5 minute. Ar trebui să fie amânată cel puțin 20 de minute, situație în care există măcar șansa ca somnul extra să îți aducă un beneficiu. Nu este indicat să amânăm alarma mai mult de 30 de minute, deoarece riscăm să intrăm din nou în faza de somn adânc și va fi și mai greu să ne trezim, menționează sursa citată. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.