Cum se va face verificarea domiciliului declarat în buletin

0
buletin

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, marţi, o dezbatere publică pe marginea proiectului de lege ce prevede, printre altele, ca personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să verifice dacă solicitantul unui document de identitate locuieşte în mod statornic în imobilul la care cere stabilirea domiciliului.

Directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu, a precizat că va fi revizuit un articol din proiect. Acesta prevedea posibilitatea anulării actului de identitate în anumite situaţii. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile care au participat la dezbatere au semnalat nereguli în legătură cu acest text.

„Este cazul să revenim asupra unei menţiuni din proiect, în ceea ce priveşte anularea actului de identitate, nu aceasta a fost intenţia – vorbim de anularea menţiunii de domiciliu. Această menţiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul naţional de evidenţă e persoanelor.

Având în vedere ultimele elemente relevate, trebuie să spunem că proiectul cuprinde doar principii, nu şi procedura de urmat – în niciun caz această menţiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist”, a declarat Cătălin Giulescu.

Acte necesare pentru buletin în 2022

Află în continuare care sunt documentele de care ai nevoie în 2022 pentru buletin, precum și valoarea taxei pe care va trebui s-o plătești.

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte sau reprezentant legal
  • certificatul de naștere (copie și original)
  • actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal
  • documentul prin care părintele face dovada adresei de domiciliu (copie și original)
  • certificatul de căsătorie al părinților sau hotărârea de divorț în cazul în care aceștia sunt divorțați (copie și original);
  • chitanță reprezentând contravaloarea cărții de identitate, în valoare de 7 lei (se poate achita la orice oficiu al Poștei Române, la CEC Bank sau chiar la ghișeul unde se depun actele).

Atenție! Minorii care depun actele în vederea obținerii cărții de identitate pentru prima dată trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți sau de reprezentantul legal.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.