Cum se scoate corect o căpușă 

0

Căpușele pot fi extrem de periculoase. Aceste insecte trăiesc în zonele verzi – în iarbă, în copaci, în arbuști. Pentru a evita mușcăturile, ar fi bine ca atunci când suntem în parc sau la iarbă verde să purtăm haine care să ne acopere cât mai mult pielea. 

Însă nici măcar o vestimentație corectă nu oferă garanția protecției. Căpușele pot transmite boli grave precum encefalita capușei sau boala Lyme.

Cum să scoți o căpușă în siguranță

Dacă ai observat căpușa în timp ce se hrănește, trebuie să o scoți imediat. Ai grijă însă ca în momentul scoaterii să nu-i rupi capul, deoarece riscul de infecție este foarte mare. Iată două moduri sigure și ușoare prin care poți să scoți o căpușă:

Cum scoți o căpușă cu ulei sau cremă de corp

Există o tehnică foarte simplă de îndepărtare a căpușelor. Aplică pe corpul acestora un ulei gros sau o cremă mai lichidă. Ai grijă ca aceasta să le acopere întregul corp. Cum căpușa respiră prin piele în momentul în care se hrănește, va fi nevoită să se desprindă de gazdă pentru a putea respira, deoarece uleiul sau crema aplicată împiedică procesul de respirație. În acest fel căpușa te va părăsi de bunăvoie, potrivit acasa.ro.

Cum să scoți o căpușă cu o pensetă

O altă tehnică de îndepărtare a căpușelor este prin folosirea unei pensete curate și dezinfectate. Prinde cu penseta capul căpușei (care este la suprafața pielii) și cu o mișcare fermă, dar nu smucită, smulge căpușa. Asigură-te apoi că tot capul acesteia a ieșit din piele, apoi dezinfectează locul mușcăturii.În cazul în care nu ai reușit să scoți capul căpușei, este necesar să apelezi la un medic pentru a preveni riscul apariției unei infecții.

Ce să faci după ce ai fost mușcat de căpușă

Dacă ai fost mușcat de căpușă și în următoarele zile ai simptome de boală, mergi la un control medical pentru un consult. Este important să fii atent la simptome precum febră, erupții cutanate sau dureri articulare, care pot indica o infecție transmisă de căpușă. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.