Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

0

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, se trece la ora de vară și ceasul se dă înainte cu o oră, iar în luna octombrie revine la ora standard.

Trecerea la ora de vară 2024 se face în ultimul weekend din luna martie și la o săptămână după echinocțiul de primăvară. În 2024, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ora 03.00 va deveni ora 04.00. Iar ziua de duminică va avea 23 de ore și va fi cea mai scurtă zi din an.

În noaptea în care are loc trecerea la ora de vară pierdem o oră din somn. Din această cauză, unele persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate emoțională și fizică.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți, potrivit doctordebine.ro.

De asemenea, studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare. Iar acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

În urma unui studiu efectuat în 2020 a reieșit că schimbarea orei de vară crește riscul de accidente de trafic mortale cu 6%, a continuat profesorul.

Studiile medicale au demonstrat că unele persoane au nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de oră.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.