Ce să nu faci niciodată când este frig afară!

0

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care este lucrul extrem de periculos care nu trebuie făcut niciodată atunci când este frig afară.

„Atenție dacă plecați acum la drum. Este cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe din România. (Mic) ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (nu) faceți în mașină și pe stradă.  

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața

În mașină. Dacă sunteți șofer şi plecaţi la drum lung: 

1. Nu uitați să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicația cronică.  

2. Este bine să aveți în mașină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.  

3. Și în aceste cazuri e bine să evitați imobilizarea prelungită și să asigurați măcar o activitate fizică minimală.  

4. NU plecați la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în mașină pentru cel puțin o zi.  

5. NU părăsiți mașina dacă este viscol și nu puteți preciza distanța până la adăpost deoarece vă puteți rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiții de vânt şi umezeală. 

În spații deschise: 

1. Alegeți haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecția capului, feței şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălțăminte lejeră care să nu împiedice circulația la nivelul membrelor.  

2. Evitați deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic crește cu 2%. 

3. Evitați expunerea prelungită la frig. Alternați expunerea cu repausul în spații încălzite precum instituții publice, magazine, stații de benzină, gări. 

4. Evitați imobilizarea prelungită. Consumați lichide calde. 

5. Nu vă deplasați singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta și de a rămâne izolați în frig. 

Rețineți

1. Hipotermia e un ucigaș tăcut. 

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool. 

3. NU lăsați copiii singuri în mașină”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe o rețea socială. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.