Ce este zgomotul roz, care te-ar putea ajuta să dormi mai bine

0

Este posibil să fi auzit că zgomotul alb, care seamănă mult cu un radio sau un televizor neacordat, te poate ajuta să dormi. Deși acest lucru este valabil pentru unii oameni, există numeroase „culori” de zgomot, inclusiv roz, maro și verde – fiecare dintre ele are beneficii diferite și te poate ajuta să dormi mai bine.

„Bineînțeles, sunetul nu are culoare, deși urmează un spectru similar”, a spus Stefan Chmelik, un expert în domeniul sănătății, specializat în utilizarea tehnologiei sunetului. „Culoarea” unui sunet se referă la spectrul de putere al unui anumit semnal de zgomot, fiecare culoare având calități diferite.

Zgomotul alb este un fel de sunet de bandă largă care include toate frecvențele audibile la un volum egal, care sună ca un șuierat continuu. Chmelik a spus că zgomotul alb este cel mai bun pentru a masca sunetele care distrag atenția. Un studiu a constatat că adulții au adormit cu 38% mai repede în timp ce ascultau zgomot alb. 

Zgomotul verde, care prezintă frecvențe medii mai puternice, este similar cu anumite sunete ale naturii, cum ar fi un râu care curge sau oceanul. Este mai linistitor decât zgomotul alb și poate ajuta oamenii cu anxietate să doarmă mai bine, a spus Chmelik.

Zgomotul maro, pe de altă parte, este un sunet mai profund decât zgomotul verde și alb. De asemenea, imită sunetele găsite în natură, dar este mai degrabă un zgomot de frecvență joasă, potrivit Danielle Wall, expert în somn și medic de medicină internă la Universitatea din Vermont. Exemple de zgomot maro includ ploi abundente, tunete sau valuri puternice. „Se spune că zgomotul maro ajută la productivitate și concentrare”, a spus Wall pentru Verywell.

Zgomotul roz este cel mai bun pentru somn

În timp ce cercetările științifice privind zgomotul de somn nu sunt foarte avansate, unele dovezi sugerează că zgomotul roz poate fi cea mai eficientă opțiune pentru îmbunătățirea somnului. „Zgomotul roz este cel mai bun pentru somn, deoarece este mai moale și mai liniștitor decât celelalte zgomote colorate”, a spus Chmelik.

El a explicat că zgomotul roz este o combinație de zgomot alb atenuat de zgomotul maro și este considerat mai relaxant decât zgomotul alb din cauza tonului său mai scăzut. Se găsește, de asemenea, în sunetele naturale și are un sunet plăcut, volum echilibrat între frecvențe, făcându-l liniștitor pentru urechea umană.

Potrivit Wall, exemplele de zgomot roz includ recreări digitale ale sunetelor naturale plăcute, cum ar fi un râu care curge ușor, ploaia moale care cade pe un acoperiș, vântul care foșnește printre copaci sau valuri calme care se sparg pe țărm.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.