Care sunt riscurile folosirii aerului condiţionat

0

Canicula topește România. Un nou val de căldură se abate asupra țării noastre, astfel că meteorologii au anunțat un cod portocaliu de caniculă în jumătate din teritoriu.

În această perioadă, cei mai mulți dintre noi folosesc aerul condiționat. Iată cât dăunează acesta sănătății și ce să facem în caz că suferim de anumite afecțiuni și ne-am dori un pic de răcoare.

Atunci când folosim aerul condiţionat important este ca diferența de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 10 grade Celsius. Problema este că aerul condiţionat este foarte uscat şi supune toată mucoasa respiratorie la un efort mare de adapdare şi de umidificare, spune medicul ORL Raluca Grigore. 

Boli agravate de aer condiționat

deviație de sept
astm
rinosinuzită cronică
alergie
conjunctivită

„Dacă stăm la un aer condiţionat cu filtre puţin curăţate ne expunem la un tip de infecţie respiratorie, la infecţie pulmonară care poate fi ameninţătoare de viaţă la pacientul vârstnic. Mai avem un tip de afecțiuni care nu ţine de tractul respirator, mai exact cele articulare. Dacă pacientul are o afecțiune articulară, acesta nu are voie să stea într-o temperatură rece, deoarece se ajunge la o contractură musculară care este dureroasă. 

De asemenea, durerea de cap se instalează atunci când trecem de la temperatura ridicată de afară, la o temperatură foarte rece din interior. Nasul ne curge pentru că mucoasa are nevoie de un timp de adaptare de la cald la rece”, a declarat medicul ORL, Raluca Grigore. 

Riscurile folosirii aerului condiționat

schimbările bruște de temperatură afectează sistemul respirator
usucă pielea/mucoasele membranelor
poluare fonică
boli infecțioase respiratorii
reacții alergice
asociat cu rinita cronică, faringita, iritația gâtului, răgușeala
factor de disconfort pentru purtătorii de lentile de contact

„Toate mucoasele, nu doar cele respiratorii au nevoie de hidratare. De aceea, trebuie să ne hidratăm foarte bine. Este indicat să folosim produse pentru sănătatea mucoasei nazale şi să ne ferim de o scăderea bruscă a temperaturii. Putem avea şi probleme cu gâtul când stăm la aer condiționat. Chiar dacă bem lichide la temperatura camerei, dacă stăm în aer condiționat putem avea durere de gât. 

În ceea ce privesc alergiile, se poate declanșa o alergie nouă dacă în aerul condiționat se găsesc bacterii, în special ciuperci. De asemenea, persoanele care sunt deja alergice sunt predispuse la pneumonii”, a mai precizat medicul Raluca Grigore. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.