A fost descoperită cauza grețurilor din timpul sarcinii

0

Studiile au dovedit că principala cauză a acestui simptom neplăcut ține de prezența unui hormon care trece de la făt la mamă.

Un hormon care trece de la făt la mamă și sensibilitatea organismului feminin la această substanță ar fi la originea grețurilor pe care 80% dintre femei le resimt în timpul sarcinii, precum și a hiperemezei de sarcină, cea mai gravă formă a acestei afecțiuni.

Responsabil de aceste episoade este un hormon produs de făt – GDF15 -, dar cantitatea acestuia și „noutatea” pe care o reprezintă substanța pentru mamă sunt cele care determină intensitatea grețurilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature. GDF15 este un hormon exprimat în concentrații scăzute în majoritatea organelor, chiar și în afara sarcinii. În timpul gestației, este produs în partea fetală a placentei și este difuzat în sângele mamei.

Cercetătorii au observat că femeile se confruntă cu mai multe grețuri în timpul sarcinii atunci când sunt expuse la niveluri mai ridicate de hormon GDF15 decât cele cu care sunt obișnuite. Femeile care suferă de beta-talasemie, o boală a sângelui care duce la niveluri perpetuu ridicate de GDF15, sunt protejate de greață excesivă în timpul sarcinii.

Echipa a testat pe șoareci dacă expunerea animalelor la un anumit nivel al hormonului înainte de sarcină ar putea avea un efect preventiv asupra grețurilor. Rozătoarele expuse imediat la niveluri ridicate de GDF15, similare cu cele prezente în timpul sarcinii, au prezentat o pierdere a poftei de mâncare care indică o stare de rău.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.