10 trăsături pe care le moștenești doar de la un părinte

0

Te-ai întrebat vreodată de ce se pare că ai trăsături sau abilități specifice cu totul diferite de membrii familiei tale? Ei bine, se pare că unele dintre aceste trăsături pot fi fost moștenite de la un singur părinte – fie mama ta, fie tatăl tău. 

1. Trăsături fizice — Moștenite de la mamă

Unele caracteristici fizice, cum ar fi culoarea părului, textura părului, linia părului, pielea și venele varicoase, sunt, de asemenea, legate de cromozomul X și tind să fie moștenite de la mama ta.

2. Înălțimea — Moștenită de la tată

Sunteți familiarizat cu expresia „e înalt ca tatăl său”? Aparent, această afirmație este susținută de știință. Înălțimea unei persoane este determinată de cel puțin 700 de variații genetice moștenite de la ambii părinți. Cu toate acestea, gena înălțimii fiecărui părinte pare să funcționeze într-un mod ușor diferit. De exemplu, genele tatălui sunt importante în stimularea creșterii și, prin urmare, a înălțimii.

3. Tipare de somn — Moștenite de la mamă

Obiceiurile tale de somn pot fi, de asemenea,  moștenite de la mama ta. Un studiu a constatat că mamele le transmit copiilor ritmurile circadiene (ciclurile naturale ale somnului și trezirii) mai mult decât tații. Aceasta înseamnă că, dacă mama ta este o bufniță de noapte sau o pasăre timpurie, s-ar putea să fii și tu.

4. Dinți strâmbi — Moșteniți de la tată

În cazurile în care tatăl are sănătatea dentară precară, copilul este mai probabil să viziteze cabinetul stomatologului mai des decât colegii săi, chiar dacă mama lui are o dantură grozavă. 

6. Dispoziție și emoții — Moștenite de la mamă

Un studiu publicat în The Journal of Neuroscience a constatat că sistemul corticolimbic al creierului, responsabil de reglarea emoțiilor și asociat cu tulburările de dispoziție, este mai probabil să fie transmis de la mamă la fiică decât de la mamă la fiu sau de la tată la copil.

7. Gen – Moștenit de la tată

Tații sunt 100% responsabili pentru sexul nou-născuților lor. Cromozomii X și Y, cunoscuți în mod obișnuit ca cromozomi sexuali, definesc sexul copilului. Fetele moștenesc un cromozom X de la tatăl lor, rezultând un genotip XX, iar bărbații moștenesc un cromozom Y de la tatăl lor, rezultând un genotip XY. Deoarece mamele poartă doar cromozomii X, tații dețin control total asupra sexului.

8. Gropițe – Moștenite de la tată

În multe culturi, gropițele sunt văzute ca un semn al frumuseții și atractivității. Cu toate acestea, oamenii de știință descriu gropițele ca pe un defect cauzat de scurtarea mușchilor faciali. Se presupune că gropițele sunt moștenite, deoarece sunt o trăsătură genetică dominantă și sunt mai frecvent moștenite de la tată.

9. Amprente — Moștenite de la tată

Nu există 2 amprente exact la fel, deoarece sunt un model unic. Cu toate acestea, amprentele unui bebeluș pot să semene cu cele ale tatălui lor! Tiparele de amprentă sunt trăsături genetice moștenite de la tații noștri.

10. Strănut — Moștenit de la tată

Mulți dintre noi cunosc cel puțin o persoană care strănută necontrolat când se uită la soare sau la alte lumini strălucitoare. Ei bine, aceasta este  o altă trăsătură genetică de care este responsabil tatăl. Această afecțiune este cunoscută sub numele de sindrom Achoo și este mai probabil să fie transmisă din partea tatălui.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.