CARE SUNT SOLUȚIILE ÎN CAZUL UNEI OPERAȚII ESTETICE EȘUATE?

0

Procedurile de chirurgie estetică implică riscuri care ar trebui să fie reținute înainte de a le începe. Dar ce să faci dacă nu-ți place rezultatul? 

Folosirea chirurgiei estetice nu este doar o chestiune de vedete. De fapt, anumite complexe pot fi corectate prin intervenția unui chirurg estetician, care poate schimba viața pacienților și le poate restabili încrederea în sine. Cu toate acestea, orice procedură de chirurgie estetică prezintă riscuri și unele sunt considerate a fi nereușite. Ce să facem în acest caz și la ce putem spera? 

Chirurgia estetică pentru femei sau bărbați: obligații pentru chirurg înainte și după procedură

În primul rând, trebuie făcută distincția dintre chirurgia estetică și chirurgia reconstructivă: „Chirurgia reconstructivă repară leziunile estetice ale corpului care pot avea consecințe asupra sănătății, în urma unui accident de exemplu, în timp ce chirurgia estetică este considerată un confort, fără scop terapeutic”, declară un avocat citat de Femme Actuelle.

Astfel, expertul subliniază că, întrucât intervenția nu este esențială, obligațiile impuse chirurgului estetician sunt mult mai reglementate, deoarece orice procedură medicală implică riscuri. Concret, chirurgul estetician nu are o obligație de rezultat, ci o obligație întărită de mijloace, obligându-l să demonstreze o culpă în vederea asumării răspunderii: „Instanțele impun chirurgului să dovedească că nu a săvârșit o culpă.

Printre obligatiile practicianului se numără și aceea de a practica după regulile artei, pentru efectuarea procedurii, tehnica folosită și îngrijirea postoperatorie. De asemenea, are obligația să efectueze operația de chirurgie estetică într-o unitate acreditată și nu în cabinetul său, din motive evidente de igienă. Chirurgul estetician „trebuie să respecte imperativ un principiu de proporționalitate între „dizgrația” pe care pacientul și-ar dori să o vadă corectată și riscurile inerente oricărei operații”. În sfârșit, Codul de Sănătate Publică impune și o obligație consolidată de informare asupra condițiilor intervenției chirurgicale, a riscurilor frecvente sau grave previzibile în mod normal, a efectelor secundare nedorite, a consecințelor posibilelor complicații, după caz, a duratei de viață a implantului și a specificului monitorizării medicale. Acesta este motivul pentru care practicianul trebuie să „trimite imperativ un deviz foarte detaliat cu cel puțin 15 zile înainte de intervenție, pentru a permite pacientului să se retragă în această perioadă de reflecție, intervenția fiind pur de confort. Nicio sumă sau depozit nu trebuie să fie primită în perioada acest termen de retragere”, adaugă avocatul, care precizează că nerespectarea acestei obligații de informare poate avea drept consecință tragerea la răspundere a chirurgului pentru pierderea unei șanse.

Mărirea sânilor, liftingul feței, operația nasului, buzele umflate… De ce este dificil de evaluat dacă o operație chirurgicală este bine efectuată

După cum ați înțeles, fără un scop terapeutic, nu este ușor să apreciați dacă o intervenție estetică are succes, mai ales că sentimentele pacientului pot fi foarte diferite de realitatea rezultatului. De aici și importanța luării în considerare a criteriilor obiective. „În ceea ce privește aspectul fizic, ne putem concentra pe un rezultat care este clar și obiectiv inestetic în comparație cu rezultatul așteptat, de exemplu o cicatrice pe față care este foarte vizibilă”, indică avocatul.

Astfel, greșelile folosite pentru a stabili că o operație plastică este eșuată nu sunt doar vizuale și pot fi și „un diagnostic prost, o lipsă de urmărire medicală adecvată, neglijență evidentă, un gest stângaci al medicului sau o eroare de tratament” .

Ce recurs poți avea în cazul unei operații estetice eșuate și la ce despăgubiri te poți aștepta

Pentru a obține despăgubiri în contextul unei intervenții de chirurgie estetică apreciată a fi nereușită, avocatul subliniază importanța ca pacientul să fie însoțit de un avocat specializat în domeniul răspunderii medicale, cu experiență în cazuri de chirurgie estetică.

Există 2 scenarii: „Pacientul victimă poate fie să încerce o apropiere amiabilă de asigurătorul chirurgului, fie să se adreseze instanței pentru a-și apăra și revendica drepturile. În toate cazurile, constatarea culpei și întinderea pagubelor trebuie solicitate în cadrul unei expertize medicale efectuată în cadru amiabil cu casa de asigurări poprită de pacient sau în cadrul judiciar, la cererea instanței sesizate tot de pacient. 

Pe lângă compensarea prejudiciului recunoscut de expert, victima poate solicita rambursarea costurilor de îngrijire medicală, eventualele reintervenții și a costurilor chirurgicale inițiale rămase. De asemenea, pot fi solicitate acoperirea onorariilor avocatului, cheltuielilor de procedură precum și a onorariilor consilierului medical. 

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.