10 plante medicinale cu activitate antivirală

0
plante

Încă din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv pentru infecții virale.

Datorită concentrației lor mari de compuși puternici, multe plante ajută la combaterea virusurilor și sunt folosite de unii practicieni ai medicinii.

Iată 10 ierburi cu activitate antivirală puternică:

  1. Oregano

Oregano este o plantă populară din familia mentei, fiind cunoscută pentru calitățile sale medicinale impresionante. Compușii săi printre care carvacrolul, îi conferă proprietăți antivirale.

Într-un studiu de laborator, atât uleiul de oregano cât și carvacrolul izolat au redus activitatea norovirusului murin (MNV) în decurs de 15 minute de la expunere.

MNV este extrem de contagios și cauza principală a gripei stomacale la om. Este foarte asemănător cu norovirusul uman și este utilizat în studii științifice, deoarece norovirusul uman este notoriu dificil de crescut în setările de laborator.

Uleiul de oregano și carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, că prezintă activitate antivirală împotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1); rotavirus, o cauză frecventă de diaree la sugari și copii; și virusul sincțial respirator (RSV), care provoacă infecții respiratorii.

  1. Salvia

De asemenea, un membru al familiei mentei, salvia este o plantă aromatică care a fost folosită de mult timp în medicina tradițională pentru tratarea infecțiilor virale.

Proprietățile antivirale ale salviei sunt atribuite în cea mai mare parte compușilor numiți safficinolidă și salvie, care se găsesc în frunzele și tulpina plantei.

Cercetările in laborator indică faptul că această plantă poate lupta cu virusul imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1), ceea ce poate duce la SIDA. Într-un studiu, extractul de salvie a inhibat în mod semnificativ activitatea HIV împiedicând virusul să intre în celulele țintă.

Sage a fost, de asemenea, dovedit că combate HSV-1 și Indiana veziculovirus, care infectează animale de fermă ca cai, vaci și porci (Sursa 1, Sursa 2).

  1. Busuiocul

Multe tipuri de busuioc, inclusiv soiurile dulci și sfinte, pot lupta cu anumite infecții virale.

De exemplu, un studiu de laborator a descoperit că extractele de busuioc dulce, incluzând compuși precum apigenina și acidul ursolic, au prezentat efecte puternice împotriva virusurilor herpetice, hepatitei B și enterovirusului.

Busuiocul sfânt, cunoscut și sub numele de tulsi, s-a dovedit că crește imunitatea, ceea ce poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.

Într-un studiu de 4 săptămâni la 24 de adulți sănătoși, suplimentând cu 300 mg de extract de busuioc sfânt au crescut semnificativ nivelurile de celule T ajutatoare și celule ucigașe naturale, ambele celule imune care ajută la protejarea și apărarea corpului de infecțiile virale.

  1. Fenicul

Feniculul este o plantă cu aromă de lemn dulce, care poate lupta împotriva anumitor virusuri.

Un studiu de laborator a arătat că extractul de fenicul a prezentat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice și parainfluenza de tip 3 (PI-3), care provoacă infecții respiratorii la bovine.

Ba mai mult, trans-anetolul, componenta principală a uleiului esențial de fenicul, a demonstrat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice.

Conform cercetărilor efectuate pe animale, feniculul poate, de asemenea, să îți stimuleze sistemul imunitar și să scadă inflamația, care de asemenea poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.

  1. Roinița

Roinița este o plantă care este folosită frecvent în ceaiuri și condimente. De asemenea, este sărbătorită pentru calitățile sale medicinale.

Extractul de roiniță este o sursă concentrată de uleiuri esențiale puternice și compuși vegetali care au activitate antivirală.

Cercetările de laborator au arătat că are efecte antivirale împotriva gripei aviare (gripa aviară), virusurilor herpetice, HIV-1 și enterovirusului 71, care pot provoca infecții severe la sugari și copii.

  1. Menta

Menta este cunoscută că are calități antivirale puternice și se adaugă în mod obișnuit la ceaiuri, extracte și tincturi menite să trateze în mod natural infecțiile virale.

Frunzele și uleiurile sale esențiale conțin componente active, inclusiv mentolul și acidul rosmarinic, care au activitate antivirală și antiinflamatoare.

Într-un studiu de laborator, extractul de frunze de mentă a prezentat o activitate antivirale puternică împotriva virusului respirator sincytial (RSV) și a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori.

  1. Rozmarinul

Rozmarinul este frecvent utilizat în gătit, dar are, de asemenea, aplicații terapeutice datorită numeroșilor compuși ai plantelor, inclusiv acidul oleanolic.

Acidul oleanolic a afișat activitate antivirală împotriva virusurilor herpetice, HIV, gripei și hepatitei în studiile efectuate la animale și in laborator.

În plus, extractul de rozmarin a demonstrat efecte antivirale împotriva virusurilor herpetice și hepatitei A, care afectează ficatul.

  1. Echinacea

Echinacea este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în medicina pe bază de plante datorită proprietăților sale impresionante de promovare a sănătății. Multe părți ale plantei, inclusiv florile, frunzele și rădăcinile sale, sunt utilizate pentru remedii naturale.

De fapt, Echinacea purpurea, o varietate care produce flori în formă de con, a fost folosită de nativii americani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale.

Mai multe studii de laborator sugerează că anumite soiuri de echinacea, inclusiv E. pallida, E. angustifolia și E. purpurea sunt deosebit de eficiente în combaterea infecțiilor virale precum herpesul și gripa.

În special, se consideră că E. purpurea are efecte de stimulare a imunității, ceea ce îl face deosebit de util pentru tratarea infecțiilor virale.

  1. Socul

Socul este planta din care sunt făcute o varietate de produse, cum ar fi elixirurile și pastilele, care sunt utilizate pentru a trata în mod natural infecțiile virale precum gripa și răceala obișnuită.

Un studiu efectuat la șoareci a stabilit că sucul concentrat de soc a suprimat replicarea virusului gripei și a stimulat răspunsul sistemului imunitar.

Mai mult decât atât, într-o revizuire a 4 studii efectuate la 180 de persoane, suplimentele pe baza de soc s-au dovedit a reduce substanțial simptomele respiratorii superioare cauzate de infecții virale .

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.