Solstițiu de iarnă 2021 | Tradiții și superstiții în cea mai scurtă zi din an

0
solstițiu de iarnă

Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii din punct de vedere astronomic, iar această zi este cea mai scurtă din an.

Momentul în care ziua începe din nou să crească și noaptea să scadă este privit și ca o etapă nouă în cursul vieții. Evenimentului i se atribuie și o mulțime de tradiții și superstiții pe care mulți oameni le urmează pentru a avea noroc și sănătate. Iată care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de solstițiul de iarnă 2021.

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

Alte obiceiuri de solstițiul de iarnă

Tradiția spune că este bine ca prima persoană care îți intră în casă după solstițiul de iarnă să fie bărbat, pentru a te bucura de protecție și noroc în tot anul ce urmează să vină.

În seara de solstițiu se spune că este bine să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași până dimineața. Pentru că odată cu solstițiul de iarnă se deschid cerurile și străfundurile, se spune că acum se bate binele cu răul.

În urmă cu sute de ani, de solstițiul de iarnă, oamenii obișnuiau să sacrifice animalele, dar mai târziu, această practică a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui brad sau stejar, care ulterior era ars. Se spune că nu este bine să stai singur în casă, ci este indicat să îți petreci ziua în compania persoanelor dragi, pentru a nu rămâne singur până la următorul solstițiu. Este bine să dai de pomană în această zi copiilor și oamenilor nevoiași.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.