De la 31 martie, pasagerii care călătoresc într-un stat Schengen, nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră, și vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, conform unei ordonanțe de urgență din 21 martie 2024.
Totuși, polițiștii vor continua să facă controale neașteptate. Părinții care călătoresc cu copiii pot fi opriți de polițiști, pentru a prezenta documentele copilului. De asemenea, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice pentru a se asigura că cetățenii români minori îndeplinesc condițiile necesare pentru a călători în statele Schengen.
Dacă minorul călătorește doar cu un părinte sau cu alt însoțitor, acesta are nevoie de: documentul de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătorește doar cu unul dintre părinți, iar, în cazul în care călătorește cu o altă persoană decât părintele, este necesar acordul ambilor părinți, susține inspectorul general al Poliției de Frontieră. Pentru călătoriile în scopul participării la studii, concursuri sau tratamente medicale, minorii pot călători doar cu acordul unuia dintre părinți.
Cetățenii români care au împlinit vârsta de 16 ani și care au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație, pot călători fără acordul părinților ori al reprezentanților legali.
Mai multe informații cu privire la modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei sunt aduse în Ordonanța de Urgență din 21 martie 2024.
- Ce este Spațiul Schengen: Un spațiu de liberă trecere pentru membrii săi, fără controale la frontieră, unde nu sunt efectuate verificări la frontierele interne cu excepția unor amenințări specifice și unde sunt efectuate controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite. Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră, conform informațiilor furnizate de Consiliul European (UE);
- Cine face parte din Spațiul Schengen: Din Spațiul Schengen fac parte 23 dintre cele 27 de statele UE, cu excepția României, Bulgariei, Ciprului (cărora nu le-au fost eliminate controalele la graniță) și a Irlandei, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (membrele Asociației Europene a Liberului Schimb);
Sursa: Tabu.RO