Primii recenzori au ieșit luni pe teren, în etapa a doua a recensământului 2022. Această trebuia să înceapă pe 31 mai, dar a fost întârziată din cauză că nu s-a făcut sincronizarea datelor pe tablete, fie că mai este nevoie de personal.
În Sectorul 2, de exemplu, sunt angajaţi doar 58 de recenzori, deşi este nevoie de peste 280. Iar în Sectorul 4 sunt disponibili doar 90 de oameni din cei 250 de care ar fi nevoie.
Acolo unde recenzorul nu găseşte pe nimeni acasă, lasă un bilet și un număr de telefon. Proprietarul trebuie să-l apeleze pentru ca cei doi să se înţeleagă apoi cu privire la data la care se pot întâlni.
Câți bani câștigă un recenzor care merge pe teren
În cazul unui recenzor care merge pe teren, acesta va fi plătit cu aproximativ 10 lei pentru fiecare persoană recenzată. Circa 16 lei va primi un recenzor care merge în localități izolate sau dispersate, mai spun autoritățile.
Cum recunoşti recenzorul care îţi bate la uşă
Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.
Institutul Naţional de Statistică (sediul central şi direcţiile teritoriale de statistică), împreună cu primăriile şi autorităţile locale au pregătit 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune.
„Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al INS.
În cazul în care un recenzor nu prezintă legitimația cu însemnele recensământului, oamenii pot refuza să îl primească în casă. Mai mult decât atât, autoritățile au precizat că persoanele care primesc vizita unui recenzor trebuie să știe că discuția este confidențială și că nu se vor face înregistrări video sau audio.
sursa: TABU