Puiu Șerban, acuzat de studenții de la UNATC de „abuz de putere, hărțuire și sexism”. Cum a răspuns soțul actriței Alexandra Velniciuc

0
puiu serban

Puiu Șerban, cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) și director artistic al Teatrului Elisabeta din București, se află în mijlocul unui scandal după ce mai mulți studenți de-ai profesorului s-au sesizat în urma unor declarații controversate făcute de acesta.

Totul a pornit de la dezvăluirile făcute de Puiu Șerban în cadrul podcastului “Acasă la Măruță”, de pe Youtube, unde acesta povestește cum a început relația lui cu Alexandra. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când ea îi era studentă. Puiu spune că un coleg i-a atras atenția asupra frumuseții Alexandrei.

În urma acestor declarații, mai mulți studenți la UNATC au trimis mailuri pe adresa publicației culturaladuba.ro în care au reclamat comportamentul abuziv al profesorului Șerban Puiu și mărturisirile sale din podcastul găzduit de Măruță.

„Nu credem că un astfel de comportament ar mai trebui tolerat în facultățile de teatru. Toată hărțuirea, abuzul de putere și sexismul pe care le oferă domnul profesor Puiu trebuie semnalate și făcute publice, tocmai pentru a opri un flux abuziv care se întâmplă de generații. Domnul Puiu, care se află într-o poziție de putere și pe care nu se sfiește să o arate, continuă să abuzeze studente într-o facultate în care vulnerabilitatea este deja exploatată și statutul studentelor este unul redus doar la „bunăciune”, este unul dintre mesajele primite de publicația amintită mai sus.

Numele meu este Tudor Licu, sunt student la Regie de Teatru la UNATC I. L. Caragiale și unul dintre reprezentanții studenților în Senatul Facultății.
Fac această postare pentru că vreau ca oamenii să știe că studenții nu mai tolerează abuzurile din mediul universitar. Deja am început să acționăm împotriva acestora.
Acum câteva zile am trimis, prin intermediul șefilor de grupe și cu ajutorul celorlalți studenți reprezentanți, următorul mesaj către toți studenții Facultății de Teatru:
“Invitație la dialog pe tema hărțuirii sexuale în mediul universitar
Sunt și eu extrem de revoltat de afirmațiile lui Puiu Șerban.
În primul rând, astăzi, în cadrul ședinței de Senat din data de 28 septembrie 2022, am propus și s-a acceptat organizarea unei întâlniri dintre comunitatea studențească și administrația facultății. Aceasta va avea loc în data de 20 octombrie ora 11.00 – vor participa Rectorul, Președintele Senatului, Președinta Comisiei de Etică, membri din echipa juridică a UNATC-ului și (sper că) un număr cât mai mare de studenți. Revenim cu mai multe detalii precum locația exactă pe măsură ce le stabilim, dar vă încurajez vehement să fiți disponibili și să veniți.
Aceasta va fi un prilej de comunicare între conducere și comunitatea studențească. Este un mod în care ne putem expune părerea, putem propune soluții pentru problemele sistemice cu care ne confruntăm. Știm cu toții că nu este un caz izolat. Părerea mea este că dacă vrem să producem o schimbare sistemică reală, primul pas este să ne unim, să dezbatem, să implementăm soluții care să vină de la studenți, care să reflecte realitatea noastră.
În al doilea rând, eu, în nume propriu, voi împărți o petiție în public. În cazul în care Puiu Șerban va mai ocupa funcția de profesor în data de 20 octombrie, prin respectiva petiție îi vom cere demisia. Nu vreau să fiu complicele tăcut al unui sistem în care au loc abuzuri. Vreau să fac tot ce îmi stă în putință ca să îmbunătățim mediul universitar.
Vreau să existe consecințe și îmbunătățiri. Nu cred că sunt singurul, cred că mulți dintre noi vrem, deci hai să și facem!
Vă aștept cu drag în data de 20 octombrie.”
Sincer, mi-a fost puțin frică să acționez. Mulțumesc întregii comunități studențești pentru susținere și vreau să știți că acum nu mai simt frică. Simt furie față de oamenii care bagă frica în studenți, dar simt și speranță față de viitorul U.N.A.T.C.-ului.
Noi, studenții, ne-am pus în mișcare și nu ne vom opri până nu obținem rezultate.
This is just the beginning.”
, este postarea de pe Facebook a altui student.

UNATC a transmis un comunicat în care transmite că a consemnat cu îngrijorare afirmațiile făcute de conf. univ. dr. Puiu Șerban în spațiul public” și „condamnă fără echivoc și se delimitează total de aceste declarații publice, lipsite de suport factual și aflate în totală discordanță cu misiunea, valorile și metodele educației artistice”, notează fanatik.ro.

La rândul său, Șerban Puiu și-a prezentat scuzele “tuturor persoanelor care s-au simțit lezate de glumele neinspirate”.

„Analizând cu deplină sinceritate şi asumată responsabilitate cele afirmate în podcastul pamflet „Acasă La Măruţă”, am ajuns la concluzia că unele dintre afirmaţiile mele au fost total nepotrivite atât pentru mine, ca profesor, dar mai ales au creat un prejudiciu de imagine instituţiei în care m-am format şi pe care o slujesc de 25 de ani, prin urmare, consider că datorez scuze tuturor colegilor mei de o viaţă. Un regret sincer însoţit de empatie adresez tuturor persoanelor care s-au simţit lezate de glumele mele neinspirate; lor le cer scuze în primul rând, asigurându-i că acele nefericite minute din emisiunea-pamflet nu mă reprezintă ca om şi ca profesor”, a transmis Puiu Șerban.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.