ONU, bilanț groaznic despre feminicide: În fiecare oră din 2021, cinci femei au fost ucise „în familie”

0
feminicide

Din cele 81.100 de persoane ucise în întreaga lume anul trecut, 45.000 sunt femei și fete care și-au pierdut viața din cauza soțului, partenerului sau a unei alte rude.

În medie, cinci femei sau fete au fost ucise la fiecare oră în 2021 de un partener sau de un membru al familiei, în propriile locuinţe, conform unui raport ONU publicat miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femei femei, celebrată pe 25 noiembrie.

Cifrele sunt considerate „alarmante” de către ONU Women și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, care consideră că numărul real al feminicidelor este mult mai mare: cel puțin patru din 10 decese în 2021 nu au fost numărate printre feminicide deoarece au existat nu sunt suficiente date. Datele oficiale despre feminicid au rămas în mare parte neschimbate în ultimul deceniu.

Aproximativ 56% dintre toate crimele din 2021 care au avut ca victime femei şi fete, respectiv 45.000 dintr-un total de 81.000, au fost comise de parteneri sau de membri ai familiei, potrivit raportului publicat de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi UN Women.

În ceea ce priveşte crimele care au avut ca victime bărbaţi, procentul acestora a fost de 11%. În general, numărul “alarmant de mare” al crimelor în cazul cărora victime au fost femei şi fete a rămas aproape neschimbat în ultimii ani, se precizează în raport.

În plus, se estimează că ar putea exista un număr mare de cazuri neraportate. Cele două agenţii ONU au solicitat o mai bună protecţie a femeilor şi fetelor. “Avem nevoie de un efort concertat de acţiune din partea societăţii, care să respecte drepturilor femeilor şi fetelor de a se simţi în siguranţă – acasă, pe stradă, oriunde”, a declarat directoarea UN Women, Sima Bahous.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.