Noi reguli pentru asigurarea locuinţei

0

Vin veşti proaste pentru români. Ei ar putea fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru anumite cheltuieli, în caz contrar riscând amenzi.

Asigurarea obligatorie pentru locuințe (poliţa PAD) s-ar putea scumpi cu 30 de lei, după cum a cerut în Parlament societatea care gestionează asigurările în domeniu.  Totodată, s-ar putea majora și nivelul despăgubirilor, spun reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. 

Pentru locuințele din chirpici, prețul ar urma să rămână 50 de lei pe an. Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă polițele de asigurare obligatorie ar urma să coste 130 de lei, față de 100 de lei, cât este acum prețul.

Principalele modificări la asigurarea locuinţei

Potrivit reprezentanților ASF, măsura ar fi necesară pentru corelarea costurilor cu inflația, mai ales că nivelul primei a rămas același din 2008. Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10.000-20.000 de euro, dar și acestea ar urma să crească, potrivit ASF. 

Totuși, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20.000 de euro ar fi insuficientă, așa că reprezentanții ASF recomandă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă. Deși asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren e obligatorie, potrivit datelor PAID mai puțin de două milioane de case erau asigurate la sfârșitul anului trecut, adică 20% din total, potrivit stiri.tvr.ro.

O altă prevedere din proiect se referă la clădirile cu bulină roșie care vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani, potrivit proiectului legislativ care a trecut deja de Senat. O altă modificare se referă la amenzi. Prin amendamentele aduse proiectului la Camera Deputaților, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse. 

Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD. Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități. Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: Tabu.RO

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.